SUPOSAT ESPIONATGE

L'Audiència Nacional investiga el BBVA pel 'cas Villarejo'

El jutge requereix a la web 'moncloa.com' i El Confidencial el material sobre la contractació per part del banc de l'empresa de l'excomissari

Anticorrupció demana compareixences quinzenals per al xofer de Bárcenas que ha contestat a totes les preguntes

zentauroepp42534897 spain s bilbao vizcaya argentaria bank  bbva  president fran180316110041

zentauroepp42534897 spain s bilbao vizcaya argentaria bank bbva president fran180316110041 / ANDER GILLENEA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència NacionalManuel García-Castellónha obert una nova peça en el ‘cas Tàndem’, en què s’investiguen les clavegueres policials, en relació amb el suposat espionatge delBBVAa dirigents polítics a través de l’agència de detectius Cenyt, propietat de l’excomissariJosé Manuel Villarejo. 

Es tracta de la novena peça oberta en la causa que va portar a la presó l’expolicia, el novembre del 2017. El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6, que acaba d’assumir el cas, després de l’abandonament de l’Audiència del magistrat Diego de Egea, ha requerit als digitals 'moncloa.com' i 'El Confidencial' el material del qual disposin, publicat o no, sobre l’operació Trampa per la contractació pel banc de Cenyt el 2005 per l’intent de Sacyr d’entrar en l’entitat.

Des del dia 9 els dos mitjans han publicat informacions en què asseguren que el banc, dirigit llavors perFrancisco González, va tenir accés a més de 15.000 converses telefòniques d’alts càrrecs del Govern deJosé Luis Rodríguez Zapatero, de polítics, d’empresaris i de periodistes per frenar l’entrada de la constructora. El requeriment del jutge, que cita el dret constitucional que assisteix els mitjans a protegir la font que els va proporcionar la informació, ha sigut traslladat per agents de paisà a les dues capçaleres.

L’actual president de l’entitat,Carlos Torres, va confirmar a través d’una carta als empleats que esvan contractar els serveis de l’empresa Cenyti es declarava “escandalitzat” davant la possibilitat de confirmar-se l’espionatge que li atribueix el que s’ha publicat.

Del BBVA a Kitchen

L’obertura d’una peça en relació amb el BBVA exemplifica com s’ha anat desenvolupant la instrucció d’aquesta causa, en què el jutge al càrrec de les indagacions ha obert noves peces a mesura que apareixia un altre cas de pràctiques aparentment corruptes atribuïdes a Villarejo. De la principal, en què s’investiguen els presumptes suborns pagats per permetre l’entrada a Espanya de ciutadans guineans, fins arribar a l’operació Kitchen, sobre la qual ahir va declarar durant tres horesSergio Ríos, l’exofer de l’extresorer del PPLuis Bárcenas, per al qual la Fiscalia Anticorrupció sol·licita compareixences quinzenals, la retirada de passaport i la prohibició d’abandonar el país.

Notícies relacionades

Es tracta de la seva tercera compareixença a l’Audiència Nacional, després que aquest dilluns es negués a declarar, com ja va fer al desembre. Aquest dimarts, en canvi, ha contestat a totes les preguntes que se li han formulat en relació amb els pagaments amb diners procedents dels fons reservats, que el Ministeri de l’Interior va admetre haver utilitzat en aquest operatiu en el qual també van participar agents "funcionaris adscrits" entre els anys 2013 i 2015 a "la Direcció Adjunta Operativa de la Policia i a la Comissaria General d’Informació". 

Els responsables en aquells anys d’aquests departaments, Eugenio Pino i Enrique García Castaño, estan citats a declarar com a imputats aquest dijous davant del magistrat. El jutge vol interrogar-los després d’haver escoltat Bárcenas i la seva dona,Rosalía Iglesias, que ja van declarar en relació amb aquests fets en la causa en què s’investiga la caixa b del PP.