ESPIONATGE

El BBVA va ordenar a Villarejo seguir Joan Carles I

L'excomissari volia esbrinar si el llavors rei recolzava el canvi en la cúpula del banc, segons 'Moncloa.com'

zentauroepp46160354 juan carlos rey190117092643

zentauroepp46160354 juan carlos rey190117092643 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rei emèrit Joan Carles I estava entre la llista de noms que va espiar l’excomissari José Manuel Villarejo per encàrrec del BBVA, segons publica ‘Moncloa.com’. El banc va contractar els serveis del policia perquè realitzés informes sobre determinades persones que podien ajudar en l’intent d’aconseguir el poder del banc a través de la constructora Sacyr. L’objectiu de l’espionatge era conèixer si el monarca emèrit avalava el moviment. 

Aquest digital mostra documents on apareix el nom del monarca entre altres objectius de l’espionatge, com el director de l’oficina econòmica de la Moncloa, Miguel Sebastián,l’expresident Felipe González o importants empresaris del grup que aspirava a fer-se amb el poder i canviar la cúpula de l’entitat.

Així, l’expresident del BBVA Francisco González hauria utilitzat el comissari ara en presó preventiva per tenir accés en temps real a les trucades que es van creuar en plena operació d’assalt al banc els principals promotors de la maniobra, el llavors president de Sacyr, Luis del Rivero, l’industrial Juan Abelló i Sebastián.

La majoria de referències sobre el rei es produeixen per la relació amb Abelló. Als documents, Villarejo es refereix a reunions que es van produir a Aranjuez i a les finques d’Abelló a Toledo. A més, apunta l’existència d’unaporta falsades de l’habitació del rei en aquesta finca.  Segons Villarejo, el rei Joan Carles I es va sentir utilitzat pel financer per donar a entendre que recolzaria el canvi en la cúpula. El mateix excomissari assegura que la simple presència del rei en una reunió a Toledo s’havia utilitzat per interpretar que recolzava l’intent.

Notícies relacionades

Aquest mateix dijous, l’advocat de Villarejo, Antonio José García Cabrera, ha vinculat el cas amb “luctuosos esdeveniments esdevinguts en la vida espanyola”. Al ser preguntat si s’estava referint als atemptats de l’11-M, el lletrat s’ha limitat a assenyalar que ja ho aclarirà el mateix Villarejo en la seva declaració de dilluns.

Igual com ja va fer dimecres, la ministra Nadia Calviño ha demanat a la justícia que dilucidi les possibles responsabilitats penals en aquesta trama. “Es tracta d’un tema residenciat a la seu judicial, a la seu penal, i és allà on han de dilucidar-se les possibles responsabilitats”, ha conclòs.