Havien assumit l'ideari de l'Estat Islàmic

L'Audiència Nacional jutja els cinc membres d'una estructura gihadista assentada a Pinto i Ciempozuelos

El fiscal demana per a ells, quatre marroquins i una mexicana, penes de presó i l'expulsió posterior del territori espanyol

Reformes 8 Una imatge de l’actual seu de l’Audiència Nacional, al carrer de Génova, a Madrid.

Reformes 8 Una imatge de l’actual seu de l’Audiència Nacional, al carrer de Génova, a Madrid. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Secció Segona de la Sala Penal de l’Audiència Nacional jutja des d’aquest dilluns una estructura gihadista integrada per quatre persones de nacionalitat marroquina i una de mexicana que intentava captar adeptes entre els musulmans residents a les localitats madrilenyes de Pinto i Ciempozuelos per cometre atemptats terroristes.

El Ministeri Fiscal demana set anys de presó per a Aziz Zaghanane i Hicham Jdey per delicte de col·laboració amb organització terrorista, tres anys per a Annas Balla i Mouhssen Balla per autoadoctrinament, i un any i sis mesos de presó per enaltiment per a Ana Marilu Reyna.

Segons el seu escrit d’acusació, es tracta d’una estructura perfectament jerarquitzada que havia assumit els idearis de l’Estat Islàmic i que el seu objectiu era crear un grup entre la comunitat musulmana per adoctrinar-lo en la causa salafista radical. A la cúspide d’aquesta xarxa es troba Zaghanane, que va arribar a aconseguir la condició de 'Sheik'.

El líder fins i tot va prohibir donar sang als musulmans de Pinto adduint que aquesta sang podia anar destinada "a salvar vides d’infidels". A més a més, va publicar als seus comptes de xarxes socials diverses imatges, comentaris i vídeos (alguns editats per ell mateix) en què enaltia l’Estat Islàmic i incitava a la gihad masculina i femenina.

Contacte amb terroristes en zones de conflicte

Aziz exercia un "permanent control" sobre Hicham, amb el qual va posar en marxa la tasca de captació creant un grup de Whatsapp denominat 'Musulmans de Pinto'. Hicham fins i tot va arribar a tenir al seu poder les claus de la mesquita, de manera que disposava de l’ús de les instal·lacions per aconseguir la cohesió del grup i poder realitzar els entrenaments físics a fi de preparar-se per a l’acció terrorista.

Va ser així com van aconseguir embadalir els també acusats Anas Balla i Moussen Balla, que van començar un procés d’adoctrinament passiu principalment a través de les xarxes socials. Als seus respectius perfils interactuaven amb altres radicals en zona de conflictes i compartien abundant material violent.

Així, a les publicacions d’Annas s’observen comentaris a favor del Daesh i del seu amic Said Al Husaini, que va morir fent la gihad a Síria. Moussen, per la seva part, també va compartir vídeos de matances en què apareixien cadàvers desmembrats o un recital d’un líder de l’Islam que prohibia la música i titllava una famosa cantant àrab de prostituta.

Buscava un marit musulmà

Notícies relacionades

El fiscal precisa al seu escrit que Moussen va arribar fins i tot a gestionar l’adquisició de fons de la mesquita de Ciempozuelos, de la qual té la custòdia, i quant a la cinquena i última acusada argumenta que des de l’any 2010 "ha tingut com a única preocupació trobar un marit musulmà".

El fiscal acorda per a tots ells, a excepció d’Aziz Zaghanane, que una vegada complertes les dues terceres parts de la pena, se’ls substitueixi la resta per  l’l’expulsió del territori espanyol amb prohibició de tornar a Espanya.