NBA

Doncic brilla com un MVP

  • El jugador eslovè iguala una marca històrica de Michael Jordan a l’anotar més de 30 punts en els sis primers partits

  • La jove estrella dels Mavericks viu un inici de temporada espectacular i tomba Orlando amb 44 punts

Doncic brilla com un MVP

Ricard Rodriguez / Getty

4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Luka Doncic ha iniciat la temporada de l’NBA d’una manera increïble, com si volgués donar la raó als mànagers generals de les 30 franquícies de la Lliga, que el veuen com el principal candidat a títol de MVP de la Lliga regular, per sobre, fins i tot, de Giannis Antetokounmpo i de Nikola Jokic.

En la victòria dels Dallas Mavericks aquest diumenge davant els Orlando Magic (114-105), el jugador eslovè va acabar amb 44 punts per igualar així una marca històrica que Michael Jordan tenia en el seu poder des del curs 1986-1987: anotar 30 punts o més en els sis primers partits de la temporada.

«Està jugant a un bàsquet diferent, és un nivell diferent de joc», afirma Jason Kidd, tècnic dels Mavericks sobre el seu moment d’inspiració. Després de la decepció que va viure en l’Eurobàsquet, en què havia de liderar Eslovènia a defensar el seu títol europeu i va acabar caient davant Polònia a quarts, Doncic encara la seva cinquena temporada en la Lliga nord-americana amb la necessitat de fer un nou pas cap al cim. «El MVP seria increïble, un èxit enorme, però ja ho veurem», va assegurar en una entrevista amb l’ESPN aquest estiu quan li van preguntar sobre les seves metes. 

«Luka millora diàriament i no té límits», valorava el seu compatriota Goran Dragic, ara en les files dels Chicago Bulls, en una recent entrevista amb l’agència Efe. «¿MVP? Si ens guiem pels números, ell estarà en aquesta lluita. Jo encara no entenc com trien el guardó, si necessites tenir un bon balanç de victòries. Però, si pesen només les estadístiques... ell estarà en aquesta lluita».

 

Millor anotador de la temporada 

Doncic s’ha demostrat com un jugador letal, capaç de decidir partits. S’ha convertit en un fix en l’All-Star des de la seva segona temporada i ha sigut capaç de conduir el seu equip fins a una final de Conferència. Llavors, els Warriors van frenar el seu camí abans de conquerir l’anell de campió. «Continuo aprenent, només tinc 23 anys», va explicar Doncic després de la derrota aquest estiu passat, conscient de l’enorme marge de millora que encara té, especialment en el pla defensiu.

Amb 36,7 punts de mitjana, encapçala el rànquing d’anotadors de l’NBA, però també lidera els Mavs en rebots (9,5) i assistències (8,7). Les seves exhibicions individuals s’acumulen des que es va iniciar la temporada, tot i que Dallas no han acabat de treure tot el profit possible i presenten un balanç de tres victòries i tres derrotes. Davant Oklahoma dissabte passat, per exemple, Doncic va firmar un triple doble (31 punts, 16 rebots i 10 assistències), però Dallas va deixar escapar el partit després d’haver-lo dominat per 19 punts.

 

Amb aquest triple doble davant els Thunder, són ja 48 els que acumula en la seva carrera i li han permès entrar en el ‘top ten’ històric en aquesta categoria, junt amb Larry Bird, James Harden, Wilt Chamberlain, Nikola Jokic, LeBron James, Jason Kidd, Magic Johnson, Oscar Robertson i Russel Wetsbrook, que l’encapçala.

Les crítiques que sacsegen als Mavericks és que no han sabut envoltar-lo de jugadors per reforçar l’aposta, com al seu dia van fer amb Dirk Nowitzki, que finalment va conquerir l’anell el 2011. Aquest estiu només ha arribat Christian Wood per oferir un salt de qualitat a la plantilla i aquests últims dies ha aconseguit la incorporació del seu amic Facun Campazzo, que ha firmat per a una temporada i per dos milions de dòlars. Però se n’ha anat una peça important, Jalen Brunson, que aconseguia descarregar de pes ofensiu Doncic, tot i que el jove jugador eslovè considera que Dallas té prou talent al vestidor.

Notícies relacionades

 

«No crec que l’equip necessiti que cada dia anoti 40 punts», reflexiona Doncic, que aquest estiu ha treballat específicament al gimnàs per perdre pes (entorn dels set quilos) i guanyar múscul. «Tenim altres jugadors per obrir el joc. Hi ha un munt de nois infravalorats en aquesta plantilla. Per començar Dorian Finney-Smits, treballa molt dur, és dels millors defensors. La ficarà si està sol. Spencer Dinwiddie tindrà un rol important. I Christian Wood és un jugador nou, però crec que serà increïble per a nosaltres».