NBA

Santi Aldama: d’aposta de futur a realitat il·lusionant als Grizzlies

  • El pivot canari, de 21 anys, acapara elogis per la seva maduresa i els seus números en un inici de temporada brillant

  • «L’objectiu és estar en la rotació tot l’any. És una bona oportunitat, em sento preparat», assegura 

Santi Aldama: d’aposta de futur a realitat il·lusionant als Grizzlies

Petre Thomas / USA Today Sports

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

 

El gran moment sembla que ha arribat a la fi. Els seus primers passos en la seva segona temporada a l’NBA han arribat acompanyats d’excel·lents sensacions i uns quants ‘highlights’, que evidencien que de possible aposta de futur, Santi Aldama Toledo (Las Palmas, 10 de gener de 2001) s’ha transformat ja en una il·lusionant realitat per als Grizzlies, la franquícia on el cognom Gasol encara genera reverències.

N’hi ha hagut prou amb quatre partits a Memphis per guanyar-se l’elogi dels seus companys i del tècnic, Taylor Jenkins, que no ha dubtat a atorgar-li la titularitat per cobrir la baixa, com a mínim fins al desembre, d’una peça clau en els esquemes, Jaren Jackson Jr. Dos eren proves de maduresa que aquest ala pivot de 21 anys i 2,14 d’estatura ha superat amb nota.

En la jornada inaugural, en la victòria davant els Knicks va acabar amb 18 punts i 11 rebots i una falta tècnica després d’un gest provocador després d’un mat sobre Randle. «Nosaltres l’animem perquè sigui així d’agressiu sempre», va explicar la gran estrella de l’equip Ja Morant després d’aquell partit. Aquest dilluns a la nit, en la visita dels Brooklyn Nets al Fedex Forum, va tornar a reclamar els focus amb 17 punts i 4 rebots, per convertir-se en el tercer referent dels Grizzlies rere un prodigiós Desmond Bane (38 punts i 7 rebots, amb 8 d’11 en triples) i Ja Morant (38 punts, 8 rebots, 7 assistències).

«Sense l’Stevo [Adams] ni el Santi [Aldama] no hauríem  guanyat aquest partit», va destacar Bane davant els periodistes. «El Santi ha estat excel·lent tot l’any. Estic impressionat per la seva ètica de treball i per com de lluny ha arribat en un sol any. És difícil entrar amb la rapidesa que ha entrat a l’NBA pel camí que ha seguit. Però impressiona la seva confiança i la manera com ha millorat».

L’ACB sempre havia sigut la via d’accés a l’NBA per als jugadors espanyols fins a l’aparició d’Aldama. El jugador canari, de 21 anys, escriu la seva pròpia història. De família relacionada amb el bàsquet, el seu pare és l’exjugador de bàsquet Santi Aldama, que va ser olímpic a Barcelona 1992, i la seva mare, Eli Toledo, és germana del també exbasquetbolista Santi Toledo. El seu germà petit, Miguel, també ha fet el salt a una ‘high school’ de Nova York.

Pas per l’NCAA

Aldama, de fet, no va despertar l’atenció fins que es va proclamar campió d’Europa amb la selecció U-18 i va rebre l’MVP de la final el 2019. D’aquell equip va ser l’únic que no procedia de l’ACB, ja que es va formar a la Canterbury Lions Academy de Las Palmas fins als 18 anys. Després va fer el salt a la Lliga Universitària dels EUA per jugar durant dos anys amb Loyola Maryland i completar els seus estudis, desatenent l’oferta d’alguns clubs de primera fila. «Vaig prendre la decisió correcta, cadascú té el seu camí».

L’entrada al ‘draft’, escollit al lloc 30 per Utah, abans de ser enviat a Memphis, era el pas lògic. El 9 d’agost del 2021 va firmar un contracte per quatre temporades per 3,3 milions d’euros cadascuna i ja en la seva temporada de ‘rookie’ va deixar algunes pinzellades de la seva classe, com el partit de l’abril passat contra Boston, amb 20 punts i 10 rebots.

Notícies relacionades

Aquest estiu va decidir renunciar a la crida de la selecció per acudir a l’Eurobàsquet, a fi de preparar-se a fons per al seu segon any i entrar en la rotació de Taylor Jenkins. La lesió de Jaren Jackson, almenys fins al desembre, ha jugat al seu favor. Però el seu rendiment a la Lliga d’Estiu a Las Vegas ja anticipava el seu salt de qualitat, amb una evident millora física i també tècnica. «És una bona oportunitat i em sento preparat», reconeixia fa un parell de setmanes en una entrevista amb ‘Sporting News’, la web de l’NBA.

 «L’objectiu és clarament estar en la rotació tot l’any. Crec que és un objectiu realista pel que he treballat durant tot l’estiu. Ara soc capaç d’entendre on puc aconseguir avantatges. També he millorat en l’aspecte físic. Abans esperava que em xoquessin, ara soc jo el que pot iniciar el contacte», resumeix Aldama sobre el salt de qualitat viscut aquest estiu en uns Grizzlies convertits des de fa anys en referència obligada per al bàsquet espanyol.