RECORD D’UNA TRAGÈDIA

Kobe Bryant, un any de la mort que va commoure més enllà de l’NBA

  • La Covid impedeix homenatges multitudinaris al mite dels Lakers, mort fa un any en un accident d’helicòpter amb la seva filla Gianna

  • «Encara no m’ho vull creure, penses que Kobe podria haver sortit de l’accident pel seu propi peu», rememora Pau Gasol

  • S’han comptabilitzat 321 murals als Estats Units en record de l’ídol desaparegut amb 41 anys

Kobe Bryant, un any de la mort que va commoure més enllà de l’NBA
5
Es llegeix en minuts

El 26 de gener del 2020 l’NBA es va estremir amb la mort de Kobe Bryant, ídol dels Lakers, el tràgic destí del qual el va convertir sobtadament en una llegenda de l’esport. L’impacte del seu accident, de la mort a bord d’un helicòpter amb la seva filla Gianna, de 13 anys, i alguns companys d’equip, entre d’altres, va impactar més enllà del bàsquet. Un any després, l’emoció continua viva, però el món, per culpa de la Covid, ha canviat.

En aquesta època de l’any s’havia convertit en tradició que les televisions i els aficionats del bàsquet recordessin el memorable partit en què Bryant va anotar 81 punts contra Toronto el 22 de gener del 2006, una de les millors actuacions individuals de la història.

Ara, en canvi, el gener és per als seguidors de Kobe el fatídic mes en què va desaparèixer l’heroi, als 41 anys, amb la seva filla i set persones més en un accident en un turó de Calabasas, al nord-oest de Los Angeles, durant un matí de diumenge d’intensa boira.

Poc després de la tragèdia va irrompre la pandèmia de coronavirus, que va transformar el món el 2020 i que dificulta la celebració d’un homenatge a l’altura de Bryant, el jugador que va agafar el relleu de Michael Jordan com a icona de l’NBA i que va conquerir cinc campionats per als Lakers.

Lebron, esquiu

Les restriccions per la Covid-19 impedeixen un esdeveniment multitudinari a l’Staples Center de Los Angeles o una concentració espontània d’aficionats com la que hi va haver el dia de l’accident.

La mateixa franquícia de Los Angeles, que li va dedicar el títol aconseguit a l’octubre sota condicions d’aïllament a Disney World (Orlando), no ha anunciat cap tribut formal a ‘la Mamba Negra’ per avui, en el primer aniversari de la seva mort.

«No vull tornar al mateix estat d’ànim que tenia en el moment de la tragèdia. No vull reviure aquell dia»

Lebron James, estrella dels Lakers

Els Lakers tampoc estaran presents avui a Los Angeles, ja que tenen partits programats dilluns a Cleveland contra els Cavaliers i dimecres a Filadèlfia contra els 76ers, en què han optat per no utilitzar el seu uniforme especial ‘Black Mamba’.

Segons van dir fonts de l’equip a ESPN, els Lakers no volen augmentar la càrrega emocional que ja tindrà aquella difícil jornada.

LeBron James, líder actual de l’equip i protagonista fa un any d’un commovedor discurs a la Nacion Laker, es resisteix a recordar aquelles fosques hores.

«Estic mirant de no posar-me de nou en aquella situació... No vull tornar al mateix estat d’ànim que tenia en el moment de la tragèdia. Ell ens està mirant amb Gigi i deu estar orgullós del que intentem aconseguir amb la franquícia. No vull viure en el passat i, sens dubte, no vull reviure aquell dia», va dir LeBron recentment.

L’emoció de Pau Gasol

El base dels Golden State Warriors Stephen Curry, una altra de les grans figures de l’NBA, va relatar la seva pròpia experiència el dia de l’accident. «Ho recordaré la resta de la meva vida. Estava en l’entrenament, el llenguatge del cos de tots va canviar de sobte, la sessió es va aturar. Hi va haver molta tristesa, un moment devastador. No volíem creure que fos cert. Va ser surrealista i continua sent difícil. No sembla que hagi passat ja un any», va reconèixer Curry.

«Encara no m’ho vull creure, penses que Kobe podria haver sortit d’aquell accident pel seu propi peu. Així d’invencible era»

Pau Gasol, excompany de Kobe

Altres veterans de la lliga com Kevin Durant, Kawhi Leonard o Kyrie Irving, i joves com Jayson Tatum i Jamal Murray van créixer i van somiar amb les proeses de Bryant. «Kobe va ser el meu Jordan», va dir Paul George, com a síntesi del que l’escorta de Los Angeles va significar per a les joves generacions.

Pau Gasol, company de Bryant als Lakers, amb qui va guanyar dos anells, s’ha prestat per rememorar la seva figura a ESPN. En la seva aparició constata que el vincle amb la família Bryant no ha fet més que enfortir-se després de la pèrdua. Pau exerceix de tiet de les filles de Kobe i continua veient de forma regular la seva viuda, Vanessa. De vegades, la realitat d’aquest 26 de gener del 2020 continua sent difícil de comprendre: «Encara no m’ho vull creure, penses que Kobe podria haver sortit d’aquell accident pel seu propi peu. Així d’invencible era». El recorda com «un germà gran».

Abundància de murals

A la ciutat de Los Angeles, el floriment de murals de carrer amb la imatge de Bryant i Gigi ha sigut la forma d’homenatge més visible durant l’últim any.

Cada dilluns, un grup de corredors porta a terme un simbòlic recorregut per una trentena de murals als voltants de l’Staples Center al llarg de 8,24 milles, els dos números que va utilitzar Bryant durant els 20 anys de carrera amb els Lakers.

«Molta gent em crida “¡Kobe per sempre!”, i em dona les gràcies», va explicar a France Press Tehrell Porter, autor d’un retrat de Kobe en un mur d’una fàbrica tèxtil del centre de la ciutat.

Segons el portal Kobemural.com, que recopila el número d’aquestes obres creades l’últim any i la seva ubicació, hi ha 321 murals de Bryant als Estats Units, inclosos 246 al sud de Califòrnia, i 113 més a més de 30 països, des d’Uganda fins a Haití i França, una prova més que el record de Kobe és viu al voltant del món.

Notícies relacionades

Al maig està previst que Bryant ingressi al Saló de la Fama en una cerimònia amb les seves altres tres filles i la seva dona, Vanessa, que ha viscut l’últim any entre el dol i diversos processos judicials.

Vanessa Bryant té interposades demandes contra el departament del xèrif del comtat de Los Angeles per la presa no autoritzada de fotografies al lloc de l’accident i contra l’empresa operadora de l’helicòpter al considerar que el pilot, també mort, va ser responsable de l’accident per negligència.