RENOVACIÓ PENDENT

Ricky Rubio: «Aquest any que ve determinarà la meva carrera»

El base català de 28 anys acaba contracte amb Utah Jazz i podrà negociar el seu futur com a agent lliure

lmendiola48097708 ricky rubio  foto  valenti enrich190510182918

lmendiola48097708 ricky rubio foto valenti enrich190510182918 / Valenti Enrich

3
Es llegeix en minuts

Després de posar punt final de forma oficial a la seva vuitena temporada a l’NBA amb alguns dels millors números de la seva carrera, Ricky Rubio s’apresta a viure un estiu intens, que considera “decisiu” per al seu futur professional. El base del Masnou, de 28 anys, acaba contracte amb els Utah Jazz, l’equip on ha jugat les dues últimes temporades, cosa que el convertirà en agent lliure aquest estiu i li donarà, per primera vegada des que és als Estats Units, el control del seu futur.

En aquests vuit anys, Ricky ha marcat les jugades dins de la pista. Però mai fora. No va tenir capacitat de decisió sobre el seu destí quan va ser elegit al ‘draft’ del 2009 pels Timberwolves amb el número cinc. Tampoc quan la franquícia de Minnesota li va ampliar el contracte el 2014 o el va traspassar, l’estiu del 2017, als Utah Jazz. Així és com funciona el negoci a la Lliga nord-americana. Finalment, serà ell qui marqui la jugada.        

“Aquest és un moment clau per a mi”, va explicar Ricky aquest divendres acabat d’arribar a Barcelona, durant l’acte de presentació de la 12a edició del seu ‘Campus Ricky Rubio’ a Catalunya, al Collell (Banyoles), i la quarta edició a Madrid, al ‘Brains International School La Moraleja’ (Madrid). “Aquest any que ve determinarà el que serà la meva carrera. Quan acabi, serà el punt més important i depèn del que passi, hauré tingut una carrera o una altra. Ara el futur està a les meves mans i puc decidir com l’enfoco. Fins ara no he tingut aquest poder de decisió. Durant la temporada em venien pensaments sobre el tema, però he intentat evitar-los. Ara m’ho he de prendre amb molta calma i hi donaré molt voltes. Aquest any s’ha vist la millor versió de mi, però crec que encara puc donar molt més”, va afirmar el base dels Utah Jazz.

Mundial en l’aire

Rubio se li presenten, per endavant, uns mesos intensos més enllà del campus que organitzarà aquest estiu per a 3.500 participants, incloent nens i nenes de l’Uruguai, Noruega, França o Alemanya o les activitats que intentarà promocionar amb la Rubio Foundation, destinada a la investigació contra el càncer, com un projecte de col·laboració amb la clínica Dexeus-Quirón.

Notícies relacionades

Per la seva condició d’agent lliure a començaments de juliol, haurà de reunir-se i parlar amb les franquícies interessades a incorporar-lo, entre les quals ja s’han filtrat alguns noms. Una vegada tancat l’acord haurà de negociar la seva participació amb la selecció al Mundial de la Xina d’aquest estiu (del 31 d’agost al 15 de setembre). “Espero que no afecti, i tot i que els clubs no poden prohibir-te que vagis, sí que poden pressionar-te i més si és un de nou, amb el qual acabes de firmar, però la meva disposició no ha canviat, és absoluta”, aclareix.

Rubio no descarta la possibilitat de seguir a Utah Jazz, tot i que al mercat del febrer passat va estar a punt de ser traspassat als Grizzlies  a canvi del base Mike Conley. Però hi ha diversos equips preparats per temptar-lo. Aquest és el cas dels Indiana Pacers, un bloc que necessita reforçar-se i donar un pas més en la seva lluita pels ‘play-offs’, però també el de dues franquícies en reconstrucció com els Chicago Bulls i els Phoenix Suns. “L’opció de Utah  és una opció molt real, que em plantejo, però no depèn només de mi”, explica Rubio. “Que la temporada no hagi sigut tan exitosa com esperaven farà que busquin canvis i de les posicions titulars només estem Favors i jo en una situació que poden tocar, tot i que a mi personalment m’agrada molt l’organització i la filosofia de l’entrenador, Quinn Snyder”, explica el base internacional, que té molt clar el plantejament. “El primer serà valorar l’entrenador i l’equip, les aspiracions reals de lluitar en els play-offs per un anell i després la durada del contracte”, resumeix el base català.