Spanish NBA

El campionat nord-americà reunirà una desena de jugadors espanyols, nou rècord en la competició

doble

doble

8
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Una desena de jugadors espanyols, un nou rècord en la història de la competició, elevarà l’expectació al voltant de la nova temporada de la NBA, la lliga nord-americana de bàsquet, que s’inicia aquesta pròxima setmana convertida en un producte global que ha trobat la fórmula de l’èxit i no para d’expandir les seves fronteres.

    

Des que el malaguanyat Fernando Martín va exercir de pioner i va obrir les portes de la millor lliga del món (temporada 86-87 a les files dels Portland Trail Blazers), l’interès no ha parat de créixer i tampoc la fuga de talents des d’Espanya, decidits a provar-se en l’aventura americana. Deu seran els jugadors que procedents de l’ACB competiran aquest any amb el retorn de Sergio Rodríguez, el debut dels emergents germans Willy i Juancho Hernangómez i també d’Álex Abrines, i la permanència d’actors consagrats com els germans Gasol, José Calderón, Ricky Rubio, Serge lbaka i Nikola Mirotic.

    

El màxim de set jugadors registrats les temporades 2007-2008, 2013-2014 i 2014-2015, que semblava molt difícil d’igualar, ha quedat enrere, amb Espanya convertit en el tercer país que aporta més esportistes, només al darrere del Canadà (13) i França (12), en un campionat cada vegada més global, que reunirà més de 130 internacionals, una xifra que no pot sorprendre si tenim en compte una dada més que significativa: en l’últim draft universitari, 28 dels 60 elegits eren jugadors nascuts fora dels Estats Units.

GASOL COM A REFERÈNCIA

El 'big bang' va arribar amb la irrupció d’un jugador únic com Pau Gasol, referent i exemple per a les generacions que han vingut al darrere. Elegit número 3 del 'draft' del 2001, la posició més alta assolida fins a aquell moment per un jugador no nord-americà, pels Memphis Grizzlies, amb els quals va ser 'rookie' de l’any i va aconseguir l’estatus d’All Star, Gasol va tocar el cel després amb dos anells en la seva etapa als Lakers i encara manté el somni viu d’un tercer títol, als 36 anys, a la part final de la seva carrera, amb el seu fitxatge aquesta temporada pels Spurs.

Fernando Martín  va ser el pioner, però el 'big bang' va arribar amb Pau Gasol, referent de les noves generacions

    A la seva estela, la llista d’espanyols a la lliga nord-americana no ha parat de créixer. Raúl López va arribar el 2003, reclutat pels Utah Jazz; Jorge Garbajosa i José Calderón es van incorporar als Toronto Raptors el 2005 i Sergio Rodríguez, que va iniciar la seva aventura als Portland Trail Blazers el 2006.

  

 El 2007 ho va intentar Juan Carlos Navarro als Grizzlies, encara que la reunió a Memphis amb el seu amic Pau només va durar mitja temporada, el temps perquè els Lakers reclutessin el pivot barceloní a principis del 2008 i la 'Bomba' assumís que era molt més feliç reprenent la seva carrera a Barcelona.

   

 En aquell mateix 2008, Rudy Fernández i Marc Gasol van acceptar el desafiament, amb l’aler mallorquí unint-se a Sergio Rodríguez a Portland i amb el mitjà dels Gasol instal·lant-se al vestidor dels Grizzlies, l’equip que va adquirir els seus drets dels Lakers a canvi dels del seu germà gran.

 

TRES ‘ROOKIES’

El 2009 va ser Serge Ibaka el que va reforçar els Oklahoma City Thunder, i el 2011, Ricky Rubio el que va canviar el Barça pels Minnesota Timberwolves. L’ara blaugrana Víctor Claver va intentar assentar-se durant tres anys sense sort a Portland, a on va arribar el 2012. I l’última incorporació, fins ara, havia sigut la de Nikola Mirotic, que després de créixer al Madrid es va unir a Pau Gasol als Bulls, on han compartit vestidor durant dues temporades.   

Serge IbakaOklahoma City ThunderMinnesota TimberwolvesVíctor Claver Nikola Mirotic

 El desembarcament massiu d’aquesta temporada amb tres debutants no fa sinó elevar l’interès per un campionat que captiva per infinites raons. Així, Sergio Rodríguez arriba decidit a aprofitar la seva segona oportunitat, els dos germans Hernangómez disposats a fer-se un nom als EUA, després de no passar de destacades promeses a l’ACB, el mateix rang que l’emergent Álex Abrines va tenir al Barça i que ara mirarà de canviar a les files d’Oklahoma. 

Álex AbrinesELS 10 PROTAGONISTES

♠ MARC GASOL. Memphis Grizzlies

Retorn al primer pla

Recuperat d’una delicada fractura al peu dret que l’ha tingut KO durant sis mesos i que li va impedir anar als Jocs de Rio, inicia la seva novena temporada com a líder dels Grizzlies i el repte de convertir Memphis en protagonista dels ‘play-off’. Mantenir l’estructura d’equip (Mike Conley, Zach Randolph, Tony Allen, Vince Carter) i l’arribada d’un bon fitxatge com Chandler Parsons pot donar-los aquesta oportunitat.

♠ PAU GASOL. San Antonio Spurs

L'últim desafiament

Amb 36 anys complerts, el temps de Pau a la NBA s’esgota. Però no la seva motivació, intacta com el primer dia després de 15 anys en primera línia. Això explica el nou repte que es marca en la seva carrera amb el fitxatge pels Spurs, on intentarà lluitar per l’anell. Gasol haurà de carregar amb el pes de substituir una llegenda com Tim Duncan i mantenir la seva producció tan alta com en les dues últimes temporades a Chicago.

♠ RICKY RUBIO. Minnesota Timberwolves

En un any clau

D’indiscutible a discutit. Ricky Rubio (26 anys acabats de fer) inicia la seva sisena temporada a Minnesota amb més competència que mai en la posició de base i amb rumors sobre un traspàs, encara que el nou tècnic, Tom Thibodeau, aposti per ell. Ricky haurà de lluitar per la titularitat amb Kris Dunn, a qui els Wolves van escollir en el draft amb el número tres. També amb Tyus Jones i Zach Lavine. Aquest serà un any clau per a ell. Ningú li discuteix la seva capacitat per dirigir, donar assistències o robar pilotes, apartats en els quals està entre els millors. Però el seu baix 37% de tir és un llast que haurà de millorar.

♠ JOSÉ MANUEL CALDERÓN. Los Angeles Lakers

Molta competència

Els Lakers s’han convertit en el cinquè equip en la prolífica carrera de José Manuel Calderón (35 anys) a la NBA després de Toronto, Detroit, Dallas i Nova York. El seu destí semblaven els Bulls, al costat de Mirotic, l’equip que va adquirir els seus drets en l’operació de sortida de Derrick Rose i que l’ha traspassat. No serà fàcil el paper del base extremeny en l’era post-Kobe Bryant, amb molts jugadors en la seva posició com l’emergent D’Angelo Russell, peça clau en el futur de la franquícia, Louis Williams, Marcelinho Huertas i Jordan Clarksson. 

♠ SERGE IBAKA. Orlando Magic

Una nova aposta

Set temporades als Thunder queden enrere per a l’hispanocongolès, un projecte ambiciós que no va acabar d’explotar. El traspàs de Durant ha acabat amb Air Congo als Orlando Magic, un equip en reconstrucció, però amb un joc interior que impressiona (Vucevic, Biyombo, Gordon), en què tindrà molt a dir Ibaka, que no ha parat d’evolucionar pel que fa al seu joc (12,6 punts, 6,8 rebots, 1,9 taps i el 44,9% en triples) i en què els joves talents com per exemple l’exblaugrana Mario Hezonja hauran de fer un pas endavant.

♠ NIKOLA MIROTIC. Chicago Bulls

Consolidar el rol

En la seva tercera temporada a Chicago, l’hispanomontenegrí necessitarà consolidar el seu rol creixent als Bulls (25 minuts de mitjana la temporada passada), ja allunyat de l’ala protectora de Pau Gasol. El vestidor ha viscut una revolució amb la marxa de peces clau com Derrick Rose, el mateix Pau, Mike Dunleavy o Joakim Noah i l’arribada d’agents lliures de pes com Dwyane Wade, Rajon Rondo i Robin López, que han dissipat el pessimisme inicial sobre el futur de la franquícia i alimenten un cert optimisme. Mirotic haurà de guanyar-se més minuts en dura pugna amb Taj Gibson i també amb Cristiano Felicio. 

♠ SERGIO RODRÍGUEZ. Philadelphia 76ers

Segona oportunitat

El fitxatge del base tenerifenc pels Sixers és la història d’una revenja. En el seu moment, va intentar triomfar a la NBA. Va estar quatre temporades en tres equips diferents: Blazers, Kings i Knicks, però en cap va obtenir confiança. «Quan vaig venir per primera vegada tenia 20 anys, ara en tinc 30. Sentia que necessitava una altra oportunitat a la NBA», explica el jugador després d’una brillant etapa al Madrid, plena de títols i l’MVP de l’Eurolliga el 2014 que acredita la seva excel·lència. Als Sixers, el pitjor equip de l’últim curs, hi ha moltes expectatives amb la seva força interior (Okafor, Noel i Embiid) i l’arribada de Dario Saric. 

♠ ÁLEX ABRINES. Oklahoma City Thunder

Oferta irrebutjable

No ho tindrà fàcil en la nova era que s’obre als Thunder sense Kevin Durant i Serge Ibaka i amb Russell Westbrook, ara sí, com a indiscutible referència a la pista. La seva intenció era seguir a Barcelona, però la sortida de Durant i una oferta irrebutjable (16 milions per tres anys) l’han portat a fer el salt. El seu excepcional tir pot ser-li de gran ajuda per entrar en els plans del tècnic Billy Donovan, però la competència amb Oladipo, Roberson, Morrow, Huestis i Singler serà dura i necessitarà una millora en el seu físic per no condemnar-se en defensa.

♠ WILLY HERNANGÓMEZ. New York Knicks

Estrena a Nova York

El gran dels Hernangómez, un portent físic, ha entrat amb bon peu al vestidor dels Knicks. Carmelo Anthony ja ha batejat el pivot madrileny com a Big baby comparant-lo amb Marc Gasol i el tècnic Jeff Hornacek ha dit que li buscarà minuts perquè s’ho mereix. Tenir al costat Porzingis, un ídol del Madison, amb el qual va coincidir a Sevilla, l’ajudarà a adaptar-se a una ciutat on la crítica t’eleva o t’enfonsa amb la mateixa facilitat. L’arribada de Derrick Rose, de Brandon Jennings, i Joakim Noah ha disparat la il·lusió als Knicks.

♠ JUANCHO HERNANGÓMEZ. Denver Nuggets

Notícies relacionades

Una mirada al futur

Entestat a fer-se un lloc a la NBA, la seva gran ambició, l’exjugador d’Estudiantes ha aconseguit convèncer els responsables dels Denver Nuggets, l’equip que va aconseguir els seus drets en l’últim draft, que li donessin una fitxa amb el treball de pretemporada en les lligues d’estiu. Amb només 21 anys i 2,06 d’estatura, Juancho és un prodigi físic, que pot jugar com a aler alt i també com a ala pivot. Haurà d’aprofitar els minuts que li deixin jugadors del pes de Kenneth Faried, Wilson Chandler i Danilo Gallinari. Tot un repte, que no espanta un jugador amb una enorme confiança en les seves possibilitats.