Tòquio

L’OMS recolza la celebració dels Jocs Olímpics enmig de la pandèmia

Tedros enarbora al lema ‘Més ràpid, més alt, més fort, junts’ per a la vacunació

L’OMS recolza la celebració dels Jocs Olímpics enmig de la pandèmia

AFP / IOC / GREG MARTIN

2
Es llegeix en minuts
EFE

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha assegurat aquest dimecres en la 128à Sessió del COI, a Tòquio, que l’èxit dels Jocs Olímpics no depèn que no hi hagi casos, sinó que «tots es detectin i s’interrompi la transmissió» i ha animat a aplicar el lema olímpic ‘Més ràpid, més alt, més fort, junts’ a les campanyes de vacunació.

«En els125 anys d’història dels Jocs, mai s’havien organitzat sota l’ombra d’una pandèmia. Aquesta pandèmia els ha posposat, però no els ha vençut. Per a l’OMS ha sigut un honor proporcionar assistència al COI i als organitzadors de Tòquio 2020», ha afirmat.

«Els plans se sotmetran ara a una prova de foc i espero que els Jocs siguin tot un èxit, perquè serà una demostració del que es pot fer quan s’apliquen els plans adequats», ha dit Tedros davant els membres del Comitè Olímpic Internacional (COI), reunits en assemblea en vigílies de la inauguració dels Jocs aquest divendres.

«La pandèmia acabarà quan el món vulgui que acabi», ha assegurat el director de l’OMS. «Tenim totes les eines per fer-ho, però no acabem amb la pandèmia per la falta de compromís polític».

«Compartir vacunes no és caritat. És pel mateix interès de tots», ha remarcat. «¿O és que les vacunes no havien de sufocar les flames de la pandèmia? Sí, però no estarem lliures de perill mentre no s’hagi extingit el foc a tot arreu. Els que pensen que s’ha acabat perquè s’ha acabat al seu país viuen als núvols».

Tedros ha demanat als governs «mesures socials i de salut pública»; a les farmacèutiques, que n’intensifiquin la producció i comparteixin el seu coneixement per aconseguir 11.000 milions de vacunes fins a l’any vinent i que deixin «els beneficis i les patents en segon lloc»; a la societat civil, que aixequi la veu; i als pobles del món, que amb la seva actitud «marquin la diferència entre la vida i la mort».

«Han mort més de 4 milions de persones aquest any, més del doble que en tot l’any anterior. Quan s’hagi extingit la Flama Olímpica el 8 d’agost hi haurà hagut 100.000 pèrdues més», ha precisat.

Les vacunes, ha prosseguit, «són eines eficaces, però no s’han utilitzat bé, s’han concentrat a les mans d’uns quants afortunats i els més vulnerables continuen sense estar protegits».

El 75% dels 3.500 milions de dosis ja inoculades han anat a parar tot just a 10 països, ha recordat.

Notícies relacionades

«És una pandèmia a doble velocitat. Això no és només un atropellament moral, és autodestructiu des del punt de vista epidemiològic i econòmic», ha indicat. Les campanyes de vacunació, va apuntar, han d’arribar al 70% de la població mundial a mitjans del 2022. «Per al 2023 ja serà massa tard».

Tedros ha destacat que «l’esport té el poder més gran per unir el món» i ha agraït l’esforç del Japó per organitzar els Jocs Olímpics del 2020, que seran «un sol naixent» en un món en pandèmia.