"Gaza es mor, i nosaltres morim amb ella"

AFP i Al-Jazeera, dos dels pocs mitjans de comunicació que compten amb periodistes a la Franja de Gaza, denuncien que els seus reporters s’estan enfrontant a condicions límit a l’enclavament palestí entre la fam, els bombardejos i el silenci internacional.

"Gaza es mor, i nosaltres morim amb ella"
2
Es llegeix en minuts
Jordi Pintado Morera

Dimarts va ser AFP, ahir va ser Al-Jazeera. Els dos mitjans de comunicació, amb periodistes treballant a Gaza des de l’inici dels bombardejos massius posteriors al 7 d’octubre del 2023, van denunciar amb fermesa el "genocidi", així com la situació dels seus propis reporters sobre el terreny, que no estan exempts del risc d’inanició i mort que pateix la resta de la població.

El mitjà qatarià, conegut pel seu rigor informatiu en la cobertura de l’enclavament, va fer una crida a través de X a la "comunitat periodística, a les organitzacions defensores de la llibertat de premsa i als organismes legals pertinents" perquè prenguin mesures urgents que aturin la fam forçada i els crims contra periodistes i treballadors dels mitjans a Gaza.

"Els periodistes sobre el terreny, que han informat amb valentia sobre aquest genocidi en curs, han arriscat les seves vides i la seguretat de les seves famílies per posar llum sobre aquestes atrocitats. No obstant, ara es troben lluitant per la seva pròpia supervivència", denuncia el mitjà.

El comunicat prossegueix amb el testimoni del corresponsal d’Al-Jazeera a Gaza, Anas al-Sharif, que va publicar un missatge punyent a les seves xarxes socials: "Avui ho dic sense embuts, i amb un dolor indescriptible. M’ofego de gana, tremolo d’esgotament i resisteixo els desmais que pateixo a cada moment. Gaza es mor. I nosaltres morim amb ella".

La denúncia prossegueix amb una crida a l’acció. "Si no actuem ara, correm el risc d’un futur en què potser no queda ningú per explicar les nostres històries. La nostra inacció quedarà registrada en la història com un fracàs monumental a l’hora de protegir els nostres companys periodistes i com una traïció als principis que tot periodista s’esforça per defensar", es lamenta.

A més d’exigir una acció immediata a les organitzacions internacionals, el mitjà qatarià va tornar a pronunciar els noms dels seus periodistes assassinats en l’exercici del seu ofici. Samer Abudaqqa, Hamza AlDahdouh, Ismail al-Ghoul, Ahmed al-Louh i Hossam Shabat. Tots ells s’afegeixen a les més de 59.000 víctimes que ha causat l’ofensiva d’Israel sobre l’enclavament palestí.

L’atac a la veritat

Per a l’Exèrcit israelià, l’armilla i el casc amb la paraula Press semblen més un blanc que un element de protecció. Més de 200 periodistes han mort des del començament de les hostilitats i la xifra continua augmentant. Segons Reporters Sense Fronteres, l’enclavament palestí s’ha convertit en el lloc més letal del món per exercir el periodisme el 2025.

Notícies relacionades

Ho demostren casos com el de Wael al-Dahdouh, cap de l’oficina d’Al-Jazeera a Gaza. Un bombardeig israelià sobre el camp de Nuseirat va matar la seva dona, dos dels seus fills i el seu net. Ara, a l’amenaça de les bombes se li suma la de la gana.

"Des que es va fundar AFP, l’agost de 1944, hem perdut periodistes en conflictes, hem tingut ferits i presoners a les nostres files, però cap de nosaltres recorda haver vist morir un col·laborador de fam", recull el comunicat que va publicar l’agència francesa dimarts. "Correm el risc d’assabentar-nos de les seves morts en qualsevol moment i és insuportable", prossegueix el text, que conclou que "sense una intervenció immediata, els últims reporters a Gaza moriran".

Temes:

Gaza Israel