El conflicte del Pròxim Orient

Les negociacions entre Israel i Hamàs s’estanquen mentre s’agreuja la fam

Els principals punts conflictius són la distribució d’ajuda humanitària i la reducció de la presència de tropes israelianes a la Franja

Les negociacions entre Israel i Hamàs s’estanquen mentre s’agreuja la fam
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Mentre la situació humanitària no deixa d’empitjorar a la Franja de Gaza, tots els ulls estan posats ara en els despatxos de Jerusalem. Ahir al matí, l’oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va anunciar que els mediadors havien transmès "la resposta de Hamàs a l’equip negociador israelià" i que "estava sent avaluada". Unes hores després, l’oficina va fer tornar el seu equip negociador a Doha, la capital de Qatar. Al seu torn, l’enviat del president nord-americà Donald Trump a la regió, Steve Witkoff, va optar per fer el mateix després de la resposta "egoista" de Hamàs. A l’enclavament, no queda lloc per a l’esperança. Només dimecres passat 113 persones van morir, 34 eren sol·licitants d’ajuda, i 534 van resultar ferides. Aquell dia, a més, una dotzena de persones van morir de gana.

Encara no s’ha donat tot per perdut. Diverses fonts israelianes involucrades en les converses van assegurar el diari Haaretz que les negociacions no han fracassat, però es preveu que triguin temps. L’enviat de Trump va anunciar en el seu compte d’X que la resposta de Hamàs "demostra clarament la seva falta de voluntat d’arribar a un alto el foc a Gaza".

Ahir es van revelar alguns detalls de la nova proposta de treva. Hamàs expressa reserves sobre el continu control israelià de certes àrees de Gaza i el desplegament de les seves tropes. Tel-Aviv insistirà a mantenir el control sobre el 24% o el 28% del territori gazià i no té intenció de retirar-se completament una vegada que acabi el període d’alto el foc.

Notícies relacionades

La principal disputa actual, segons funcionaris israelians, són les noves demandes de Hamàs respecte a la distribució d’ajuda humanitària. Des de finals de maig, la polèmica Fundació Humanitària de Gaza, recolzada pels Estats Units i Israel, ha estat a càrrec del repartiment d’assistència a l’enclavament. En els seus punts de distribució, han mort tirotejats gairebé 800 palestins, d’acord amb les xifres de les Nacions Unides.

Les dues últimes setmanes, Hamàs i Israel han estat negociant a través de mediadors a Doha, la capital de Qatar, una proposta de 60 dies de treva. Aquests dos mesos de cessament del foc comportarien un augment de la tan necessitada ajuda humanitària, l’alliberament dels 49 captius israelians, 27 dels quals estan morts segons l’Exèrcit israelià, i de desenes de presoners palestins empresonats en presons israelianes.