Regulació tecnològica

Europa obre la porta a noves demandes contra els gegants de la IA

La CE presenta la plantilla on publicar les dades amb què entrenen els seus models

Europa obre  la porta a noves demandes contra els gegants de la IA
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Europa vol que intel·ligència artificial i transparència vagin de la mà. La Comissió Europea va publicar ahir l’esperada plantilla que exigeix a tots els proveïdors d’aquesta tecnologia divulgar les dades amb què han entrenat els seus models, una obligació que pot tenir repercussions arreu del món. L’obligació establerta per Brussel·les obriria la porta a la presentació de reclamacions per tota mena d’infraccions.

El maig de l’any passat, la UE va culminar l’aprovació de la pionera llei que regula la IA segons els seus riscos. El 2 d’agost entraran en vigor les normes que afecten la IA de propòsit general, grans models de llenguatge multimodals que, com ChatGPT (OpenAI), Gemini (Google), Grok (xAI), Llama (Meta) i Claude (Anthropic), poden realitzar una àmplia gamma de tasques. El procés d’entrenament és crucial, ja que permet que aquests sistemes aprenguin a respondre a les peticions dels usuaris mitjançant la generació de text, àudio o imatge.

A diferència del codi de bones pràctiques establert per Brussel·les, que és voluntari, la norma de transparència serà de compliment obligatori per a tots els proveïdors de models d’intel·ligència artificial que operen en la UE, encara que siguin estrangers. "Hauran d’elaborar i posar a disposició del públic un resum prou detallat sobre el contingut utilitzat per a l’entrenament del model d’IA d’ús general, d’acord amb una plantilla proporcionada per l’Oficina d’IA", diu l’article 53 de la coneguda com AI Act.

D’aquesta manera, les companyies d’IA hauran de presentar un resum exhaustiu del contingut utilitzat en totes les etapes d’entrenament dels seus models, des de les dades extretes d’internet fins a la informació sobre els usuaris recopilada per les empreses a través de les interaccions amb els seus productes. En la plantilla, revisada per EL PERIÓDICO, hauran d’especificar el volum de les seves bases de dades, posar exemples del material explotat, compilar de manera afegida fonts en línia, com per exemple els noms de domini més rellevants, i assenyalar quin és l’ús que se’n fa.

Notícies relacionades

Aquest resum s’haurà de publicar a la pàgina web oficial de la companyia "de manera clarament visible i accessible" quan comenci a comercialitzar el seu model d’IA en el mercat europeu. L’obligació serà aplicable a partir del 2 d’agost, però per als models comercialitzats anteriorment –com ChatGPT, Gemini i Grok– els proveïdors tindran de marge fins al 2 d’agost del 2027.

La plantilla presentada ahir clarifica que els gegants tecnològics estaran obligats a fer públiques les dades que alimenten els seus sistemes, una mesura que fins ara han rebutjat al·legant, en la majoria de casos, que es tracta d’un secret comercial.