Sánchez reclama a Eurovisió que no permeti a Israel participar en el festival

El president defensa que, si s’exclou Rússia de competicions internacionals, s’ha d’adoptar la mateixa decisió per la invasió de Gaza

Sánchez reclama a Eurovisió que no permeti a Israel participar en el festival
2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

En plena polèmica pel resultat d’Israel en el festival d’Eurovisió i la petició de TVE d’auditar el televot, Pedro Sánchez va defensar que l’organització exclogui aquest país, com al seu dia es va fer amb Rússia. "Per no permetre dobles estàndards", va explicar el cap de l’Executiu, aprofitant la seva intervenció en la clausura de la presentació de l’informe Els sectors culturals i creatius a Espanya. "Ningú es va posar les mans al cap quan es va exigir la seva sortida de les competicions internacionals", tant esportives com culturals, va explicar Sánchez respecte a Rússia, per afegir que, si no va participar aquest cap de setmana en Eurovisió, "tampoc ho hauria de fer Israel".

Sánchez va animar el món de la cultura a posicionar-se políticament i defensar valors com la "democràcia, els serveis públics de qualitat, la denúncia de conductes masclistes o el compromís amb el medi ambient", a més de demanar el cessament de la guerra, "tant a Ucraïna com a Gaza". En aquesta línia, va remarcar el compromís d’Espanya amb els drets humans, per exigir-los també des de la UE. Des de Sumar es van qüestionar obertament els resultats del festival de la cançó d’Eurovisió per apuntar que el televot va estar "finançat de manera molt forta per Israel" després que Espanya donés la màxima puntuació –12 punts– a aquest país. Així ho va defensar Antonio Maíllo, coordinador d’Esquerra Unida –que pertany a la coalició d’esquerres–, que ahir va carregar contra l’organització del festival per la "doble vara de mesurar d’Eurovisió, on s’expulsa Rússia però no Israel", i va lloar l’actuació d’RTVE, que dissabte passat va fer menció al conflicte de Gaza davant la "fatxenderia d’Israel i les amenaces de la UER [Unió Europea de Radiodifusió]". Esquerra Unida va tornar a demanar l’expulsió d’Israel del festival, com ha fet en les últimes setmanes, a més de la ruptura de totes relacions diplomàtiques.

Dirigents populars van criticar a través de les xarxes socials la menció d’RTVE al conflicte amb Gaza, entre ells, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va acusar la televisió pública de ser "la més segrestada per la politització vergonyosa de tot el públic en mans del seu Govern". El missatge de text d’RTVE, abans de la final d’Eurovisió, feia menció a la defensa dels drets humans i que, davant el seu atac, "el silenci no és una opció" per concloure: "Pau i justícia per a Palestina".

Obrir un debat

Notícies relacionades

RTVE va demanar formalment obrir un debat per conèixer si el sistema de televot "és el més adequat i si els conflictes bèl·lics el condicionen", segons va explicar el grup de comunicació durant el Telediario de La 1 de les tres de la tarda.

La representant d’Israel, Yuval Raphael, supervivent dels atemptats de Hamàs, va aconseguir guanyar el televot després d’obtenir només 60 punts del jurat. Va assolir així la màxima puntuació de 12 punts a 13 països: a més d’Espanya, també Alemanya, Austràlia, l’Azerbaidjan, Bèlgica, França, Luxemburg, els Països Baixos, Portugal, el Regne Unit, Suècia, Suïssa i la resta del món. La seva interpretació va estar marcada per la polèmica, i durant el moment de la seva actuació es van sentir esbroncades i es van veure banderes palestines. A més, dues persones van mirar de pujar a l’escenari.