Els conservadors repeteixen victòria a Portugal i la ultradreta es dispara

Chega i el Partit Socialista empaten en la segona plaça i seran decisius per facilitar la governabilitat en una legislatura sense majoria

Els conservadors repeteixen victòria a Portugal i la ultradreta es dispara
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Portugal va votar en les seves terceres eleccions legislatives en tres anys amb l’objectiu de trobar l’estabilitat política, però, de nou, les urnes mostren un Parlament que tindrà difícil construir una majoria sòlida que sustenti el pròxim govern. Els conservadors d’Aliança Democràtica (AD) que lidera el primer ministre Luis Montenegro van tornar a guanyar (32,5% dels sufragis) i, a més, van sortir reforçats respecte als comicis del 2024, però no serà fàcil que trobin els suports per consolidar una legislatura estable. Segons els resultats al tancament d’aquesta edició, amb el 98% dels vots escrutats, l’extrema dreta de Chega pujava amb força fins al 23% i li disputava el segon lloc al Partit Socialista, que va viure una de les seves nits més amargues. La quarta formació de l’hemicicle serà Iniciativa Liberal (IL), molt lluny de les altres tres (3,8%).

Abans de les votacions, la intenció de Montenegro era pactar amb IL, un altre partit de centredreta amb qui es podia sentir còmode. El problema és que els dos partits difícilment tindran els diputats per arribar a la majoria absoluta (116 escons). Això suposa que, per tenir estabilitat parlamentària, el primer ministre probablement només tingui dues opcions difícils de digerir per ell. D’una banda, trencar el cordó sanitari i pactar amb l’extrema dreta, liderada per André Ventura. D’altra banda, intentar una gran coalició amb els socialistes de l’exministre Pedro Nuno Santos, una cosa poc probable.

Les eleccions d’ahir es van celebrar després que Montenegro perdés al març un vot de confiança al Parlament, després de la publicació en els mitjans de l’existència d’una empresa (Spinumviva) en mans de la seva família que hauria rebut pagaments d’altres companyies. El líder d’Aliança Democràtica va mantenir operativa la companyia després d’arribar al càrrec de primer ministre i va ocultar la seva existència . No s’ha demostrat fins ara cap il·legalitat, però sí que es va obrir el debat sobre si era ètica i transparent una pràctica d’aquest tipus. Sigui com sigui, els portuguesos no li han passat factura per això. Al revés, surt reforçat respecte als comicis de l’any passat i tindrà una altra oportunitat per liderar el país.

Tampoc han afectat a Chega els escàndols que alguns dels seus membres havien acumulat els últims mesos. Un dels seus diputats va ser imputat per robar maletes a la cinta transportadora de l’aeroport de Lisboa. Després, un dirigent del partit va ser acusat de prostituir una menor. Res d’això l’ha penalitzat. El líder de la formació, André Ventura, va proclamar eufòric que el seu resultat és "el final del sistema" de partits vigent a Portugal des de la Revolució dels Clavells de 1974 que va acabar amb la dictadura.

Notícies relacionades

L’esquerra, en retrocés

Un escenari postelectoral que queda descartat és el de gerigonça, com es coneix la majoria d’esquerres que es va forjar a Portugal la dècada anterior. Cap sondeig la contemplava i l’escrutini així ho ha confirmat. El partit socialista retrocedeix a les urnes i, a més, les formacions a la seva esquerra continuen enfonsades. La participació (63,3%) va tornar a ser una de les protagonistes negatives de la jornada.

Temes:

Govern Portugal