Lleó XIV alerta d’una "tercera guerra mundial per parts"
El Papa fa una crida a la pau en la seva primera oració del ‘Regina Coeli’ des del balcó de la basílica de Sant Pere

Lleó XIV, durant l’oració del ‘Regina Coeli’, ahir al Vaticà. | ALESSANDRO DI MEO / EFE
En un clima de festa a la plaça de Sant Pere i precedit per una desfilada de bandes musicals que fins i tot van arribar a entonar la cançó YMCA de The Village People i la marxa patriòtica The Stars and Stripes Forever de John Philip Sousa, Lleó XIV va portar a terme ahir una forta crida per a la pau, en la seva primera oració del Regina Coeli des del balcó de la basílica de Sant Pere del Vaticà. "Estimats germans i germanes, ¡bon diumenge!", va començar dient el nou Papa, que es va qualificar de "bisbe de Roma" en un discurs en el qual va evocar diverses vegades el seu antecessor, el difunt Francesc.
"A l’actual escenari d’una tercera guerra mundial per parts, com moltes vegades va afirmar el papa Francesc, em dirigeixo als grans del món: ¡mai més guerres!", va afirmar. Tot seguit, davant les 100.000 persones allà congregades, va esmentar els conflictes a Ucraïna i Gaza. Sobre Ucraïna, va demanar que "es faci tot el possible per arribar a una pau autèntica, justa i duradora [...], que siguin alliberats tots els presoners i que els nens [deportats] puguin tornar amb les seves famílies". Quant a Gaza, va sol·licitar un alto el foc "immediat", així com "ajuda humanitària per a l’extenuada població civil" palestina i l’alliberament de "tots els ostatges" israelians. "Em fa mal profundament el que passa a la Franja de Gaza", va explicar.
En declaracions de clar contingut polític i al parlar de recent conflicte entre l’Índia i el Pakistan, el nou Papa també va afirmar la seva "satisfacció" per l’acord al qual van arribar els dos països. "I auspicio que a través de les pròximes negociacions es pugui arribar aviat a un acord durador", va continuar.
En aquest context, Lleó XIV, d’origen nord-americà i nacionalitat també peruana, va fer una reflexió sobre la Segona Guerra Mundial, que va deixar "60 milions de víctimes", i del final de la qual s’ha commemorat aquesta setmana el 80è aniversari.
Necessitat de vocacions
En canvi, al parlar més de qüestions internes, va fer èmfasi en la necessitat de vocacions que té l’Església catòlica. "És important que els joves, en les nostres comunitats, trobin acollida, escolta, estímul en el seu camí vocacional i que també puguin comptar amb models creïbles d’entrega generosa a Déu i als seus germans", va pronunciar.
"Fem nostra la invitació que el papa Francesc ens va deixar en el seu missatge per a aquesta jornada, en què ens demanava rebre i acompanyar els joves. Preguem al Pare celestial el fet de ser, els uns per als altres, cadascú segons el seu estat, pastors segons el seu cor, capaços d’ajudar-nos mútuament a caminar en l’amor i en la veritat", va afegir. "I als joves els dic: ¡no tinguin por! ¡Acceptin la invitació de l’Església i de Crist Senyor!", va convidar, fent recordar Joan Pau II i sortint del discurs preparat, en una al·locució en la qual també va agrair a fidels arribats des de Granada (Espanya) i Texas (EUA).
Causes socials
El Papa es va pronunciar així després que dissabte passat donés algunes pistes sobre com pensa encaminar el seu papat. "El Papa, des de sant Pere fins a mi, el seu indigne successor, és un humil serf de Déu i dels germans, res més que això", va dir a l’explicar que l’elecció del seu nom papal reflecteix el seu compromís amb les causes socials defensades per Lleó XIII, que durant el segle XIX va ser un decidit defensor dels drets dels treballadors durant la revolució industrial.
Notícies relacionades"Avui l’Església ofereix a tothom el seu patrimoni de doctrina social per respondre a una altra revolució industrial i als desenvolupaments de la intel·ligència artificial, que comporten nous desafiaments en la defensa de la dignitat humana, la justícia i el treball", va assenyalar, afegint que la seva intenció és la de continuar el camí marcat pel seu predecessor, Francesc, la tomba de la qual va visitar posteriorment a la basílica de Santa Maria Major.
L’oració de Regina Coeli a la Verge Maria, seguida de l’anunci que han sigut retirats els segells dels apartaments papals al Palau Apostòlic (col·locats després de la mort de Francesc), va marcar, a més, l’inici d’una setmana que es preanuncia molt ocupada. Avui dilluns acudirà a una audiència amb els mitjans de comunicació que van acudir a Roma per cobrir la seva elecció (van ser-ne aproximadament 6.000), i divendres vinent té prevista una reunió amb diplomàtics acreditats davant la Santa Seu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- Segons l’Institut Carles III Espanya registra 265 morts prematures atribuïbles a la calor de l’última setmana, 43 a Catalunya
- EL MERCAT BLAUGRANA El Barça renova Ansu Fati fins al 2028 i el cedeix al Mònaco
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any es pugui oferir assistència en 48 hores
- La legislatura catalana El Govern d’Illa recolza Sánchez, però s’aïlla de la seva crisi: «Estem centrats a governar Catalunya»
- Mobilitat Evacuats una vintena de passatgers pel túnel del funicular de Montjuïc per una incidència