Espanya es juga 21.000 milions en exportacions als EUA pels aranzels

Més de 27.000 empreses espanyoles venen els seus productes al mercat nord-americà 

Les vendes el 2023 van equivaler a més de l’1% del PIB

Entre les indústries més afectades per les mesures hi figuren l’agroalimentària i la quimicofarmacèutica

Espanya es juga 21.000 milions en exportacions als EUA pels aranzels
2
Es llegeix en minuts

Donald Trump feia tres mesos que amenaçava d’imposar aranzels el 2 d’abril i ahir va complir la seva paraula. El president nord-americà va anunciar gravàmens a diferents països del món, entre els quals es troba la Unió Europea (UE), les importacions de la qual patiran un aranzel del 20%. Els EUA també gravaran amb un 25% d’aranzel els vehicles que no s’hagin produït en territori nacional, tal com va avançar fa una setmana. En el cas d’Espanya, l’impacte econòmic és limitat respecte als seus veïns europeus, especialment França o Alemanya. Més de 27.000 empreses espanyoles es juguen unes exportacions totals de 21.000 milions d’euros, més de l’1% del PIB espanyol, segons les últimes xifres conegudes corresponents al 2023 de l’Icex.

Els EUA van ser el sisè soci comercial per a Espanya en el període 2020-2023, però el segon extracomunitari després del Regne Unit, segons les mateixes dades de l’Icex. De fet, el 2023 les exportacions espanyoles es van reduir respecte a l’any anterior. Els béns espanyols més destacats són els d’equip (motors, construcció, motocicletes, entre d’altres), semimanufactures (productes quimicofarmacèutics o material de construcció) i productes agroalimentaris, amb un pes especial d’olis i greixos.

La indústria agroalimentària es juga 3.500 milions d’euros en exportacions als EUA, segons assenyalen les dades del Ministeri d’Economia, ja que són el primer destí fora d’Europa d’aliments i begudes espanyoles. L’oli d’oliva és un dels productes més afectats, amb 1.013 milions d’euros en vendes i 200 milions de facturació de l’oliva de taula, segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del 2024. Pel que fa al sector vitivinícola, les exportacions espanyoles van ascendir a 335 milions d’euros en l’última dada coneguda.

Una altra indústria en la qual l’impacte econòmic podrà ser notable és la quimicofarmacèutica. Espanya és el vuitè país europeu que més medicaments produeixen amb una quota de mercat del 5,4%, i aquest producte va ser el cinquè més venut a l’estranger per empreses espanyoles. Segons les estimacions dels analistes de Bankinter, les vendes d’aquest sector podrien caure fins a un 16,5% pels aranzels.

No va sorprendre que Trump aprofités la intervenció d’ahir per recordar els aranzels anunciats fa una setmana del 25% a tots els vehicles importats que no produïts al país. En el cas d’Espanya, la seva exposició és limitada per exportar pocs automòbils acabats als EUA. No obstant, l’impacte és més fort al parlar dels fabricants de components d’automoció: el 60% dels vehicles fets als EUA se fan fora del país. La indústria de proveïdors d’automoció va facturar 41.529 milions d’euros el 2023, dels quals un 60% van procedir de les exportacions (25.140 milions). Els EUA són el vuitè soci comercial del sector, amb una facturació de 1.021 milions d’euros, un 4% del total d’exportacions.

Notícies relacionades

Alumini i acer

A la indústria l’afecta també l’impacte a l’alumini i l’acer, ja que Espanya és el desè país que més acer exporta als EUA. Les estimacions apuntaven a unes pèrdues de fins al 10% de la seva facturació, prop de 1.100 milions d’euros, per la imposició d’un aranzel del 25% que ja van imposar els EUA el 12 de març a escala global. Poc abans de la intervenció de Trump, el Govern nord-americà va anunciar un aranzel del 25% a les llaunes d’alumini utilitzades per envasar cervesa a partir de demà.