Antiavalots contra estudiants

El xoc de grups pro Palestina i pro Israel a les facultats dels EUA acaba amb càrregues policials i la cancel·lació de la graduació de tota una promoció. Una professora emèrita de la Universitat del Sud de Califòrnia lamenta que la situació es gestioni «de manera terrible».

Antiavalots contra estudiants

IRENE BENEDICTO

2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

Les protestes estudiantils contra la guerra de Gaza als Estats Units s’han tenyit de violència en els últims dies al produir-se xocs entre estudiants pro Israel i pro Palestina. Rectors de Nova York i Califòrnia han pres la decisió sense precedents d’enviar els antiavalots al campus, on generalment no tenen permesa l’entrada, ja que les universitats tenen els seus propis cossos de policia.

"La universitat està gestionant la situació de manera terrible", explica a EL PERIÓDICO Laurie Brand, professora emèrita de Relacions Internacionals i Estudis del Pròxim Orient de la Universitat del Sud de Califòrnia (USC), on s’ha suspès la graduació per als estudiants de totes les facultats.

La mesura, que afecta 18.000 estudiants, va arribar 10 dies després de l’anunci que no es permetria donar el discurs de graduació a Asna Tabassum, estudiant musulmana que havia sigut seleccionada per companys i professors només uns mesos enrere com una de les més brillants de la promoció. La universitat va al·legar "raons de seguretat" però no en va donar més detalls. "Les veus antimusulmanes i antipalestines m’han sotmès a una campanya d’odi racista per la meva ferma creença en els drets humans per a tothom", va escriure l’estudiant en una carta a la universitat. "No em sorprenen els que intenten propagar l’odi. Em sorprèn que la meva pròpia universitat –la meva llar durant quatre anys– m’hagi abandonat", va afegir l’estudiant.

Rafa Sánchez, estudiant espanyol que va donar el discurs de graduació per a la Facultat d’Enginyeria de la USC l’any passat, és escèptic i al·ludeix motius de finançament. "Tenir una speaker que defensa Palestina en la graduació podria generar a la universitat una crisi de reputació i la retirada de donants jueus", explica Sánchez a aquest diari.

Notícies relacionades

Un dels principals finançadors de Colúmbia, Robert Kraft, a través del seu Centre Hillel per a la Vida Jueva, va anunciar dilluns el cessament de les seves donacions. "Ja no confio que Colúmbia protegeixi els seus estudiants i el seu personal", va escriure Kraft, i va dir que "no se sent còmode recolzant la universitat fins que es prenguin mesures correctives" contra el campament on alguns estudiants van ser gravats expressant suport a Hamàs. Segons el Centre Hillel, des de l’inici de la guerra a Gaza s’han registrat 1.395incidents antisemites en campus americans, set vegades més que l’any passat.

Tampoc els estudiants jueus són un bloc monolític. Un exemple són els Jueus per l’Alto al Foc de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), que reclamen que "estar en contra de les polítiques de Netanyahu no és estar en contra d’Israel", segons explica a aquest diari el David des de Boston. Allà, estudiants no volen que les seves recerques tinguin darrere empreses armamentístiques israelianes, un fet habitual en el sector de la intel·ligència militar en el qual són líders. El campament pro Palestina de la USC va ser pacífic fins a l’entrada de la policia el cap de setmana. "El professorat va venir el cap de setmana per brindar testimoni del que estava passant", diu la professora Brand, que lamenta la detenció de tres dels seus col·legues.