Relleu al poder

Incertesa controlada a l’Iran

El país dels aiatol·làs té un termini màxim de 50 dies per celebrar eleccions i elegir un nou cap del Govern, després de la mort del president diumenge en un accident d’helicòpter. Per ara estarà al comandament Mohammad Mokhber, el fins ara vicepresident primer. 

Incertesa controlada  a l’Iran

EFE / IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE / HA (Efe)

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de la mort aquest diumenge del president iranià, Ebrahim Raisi, en un accident d’helicòpter al nord de l’Iran, el país persa entra ara en un període d’incertesa controlada en el qual, en un termini de màxim 50 dies, haurà de celebrar eleccions per elegir un nou cap de govern.

Fins que això passi, el nou president iranià és Mohammad Mokhber, el fins ara vicepresident primer, que ha ascendit al càrrec del seu anterior cap després de l’aprovació del líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei.

"Amb molta pena i tristesa, he rebut les notícies agres de la mort d’un teòleg diligent, d’un president treballador i competent", va dir ahir Khamenei, que ha perdut un dels seus màxims delfins: Raisi, ultraconservador i molt odiat pels detractors de la República Islàmica, era considerat com un dels favorits per succeir l’actual aiatol·là.

Al mateix helicòpter també hi viatjava, entre altres alts càrrecs, el ministre d’Exteriors iranià, Hossein Amir-Abdollahian. Molts experts consideren més transcendental la mort d’Amir-Abdollahian que la de Raisi: a l’Iran, la figura de president és desposseïda de la majoria del poder executiu, que cau en última i màxima instància a les mans del líder suprem.

Notícies relacionades

Després de la mort de Raisi, però, es formarà un consell executiu liderat pel nou president interí, Mokhber, el president del Parlament i el president del sistema judicial iranià. Tots tres tindran la tasca de preparar uns nous comicis a principis de juliol, a tot estirar. "Volem assegurar a la població que no hi haurà cap problema en l’administració del país en aquest procés", va anunciar el Govern iranià.

"La mort de Raisi proposa dos reptes importants per a l’elit política iraniana. El primer és que canvia els escenaris de successió de Khamenei quan mori", opina Vali Nasr, expert iranià i professor de la Universitat Johns Hopkins dels EUA. No obstant, amb el control absolut de l’aiatol·là, no s’espera que la lluita pel poder després de la mort de Raisi sigui acarnissada. Sí que passarà, creuen els experts, quan Khamenei, de 85 anys, mori.

Temes:

Govern El País