El conflicte del Pròxim Orient

Israel encara no ha presentat proves dels vincles de la UNRWA amb Hamàs

Un informe independent insisteix que l’agència de l’ONU per als refugiats palestins ha de reforçar els mecanismes de neutralitat 

El Govern hebreu qualifica la investigació d’insuficient

Israel encara no ha presentat proves dels vincles de la UNRWA amb Hamàs

andrea lópez-tomàs

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Gairebé tres mesos després de les acusacions d’Israel a treballadors de la UNRWA, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina, de participar en l’atac de Hamàs del 7 d’octubre, les autoritats israelianes continuen sense aportar proves sobre els vincles entre tots dos. Un nou informe independent, encapçalat per l’exministra francesa d’Afers Exteriors Catherine Colonna, ho ha tornat a posar de manifest. Aquesta investigació encarregada per les Nacions Unides insisteix que, malgrat comptar amb més mecanismes de neutralitat que qualsevol altra agència, la UNRWA els ha de reforçar. Per la seva banda, el Ministeri d’Afers Estrangers d’Israel va carregar de nou contra l’agència, denunciant que l’informe és insuficient.

Aquesta investigació independent, encarregada al febrer pel secretari general de l’ONU, António Guterres, ha sigut realitzada per Colonna i recolzada per tres instituts d’investigació nòrdics. Durant nou setmanes, s’han reunit amb més de 200 persones als territoris palestins, Israel i països amfitrions, com Jordània, el Líban i Síria. També han mantingut trobades amb membres del personal de la UNRWA a Gaza, a 2.135 dels quals Israel va acusar de formar part de Hamàs o el Gihad Islàmic i a una dotzena d’estar implicats directament en l’atac d’octubre. L’Estat hebreu encara no ha ofert proves públiques sobre aquests suposats llaços. Més de 32.000 persones treballen a la UNRWA, la majoria de les quals, un 99,2%, són locals.

Context complicat

«El nostre informe se centra a aclarir si la UNRWA està fent tot el que està al seu abast per garantir la neutralitat», va aclarir Colonna, que es va dirigir als mitjans des de la seu de les Nacions Unides a Nova York. «Les acusacions d’una possible implicació d’algun membre de la UNRWA en els atacs terroristes del 7 d’octubre contra Israel estan sent investigades per l’Oficina de Serveis de Supervisió Interna de les Nacions Unides; és una altra missió i no està sota el nostre mandat», va assenyalar, abans de presentar una sèrie de recomanacions per millorar la neutralitat de la UNRWA.

La investigació va remarcar els obstacles afegits per garantir la neutralitat dels 32.000 treballadors de la UNRWA. «L’agència treballa en un ambient diferent i complex amb una missió única, però sempre hi ha lloc per a la millora», va dir Colonna. Al llarg de l’informe, es descriuen les dificultats provocades per la falta de finançament que ja tenia la UNRWA abans de la denúncia d’Israel. Aquesta agència de les Nacions Unides passava per una greu crisi econòmica que la va acabar d’enfonsar quan les acusacions israelianes van provocar que 16 estats membres li retiressin els seus fons, que equivalien a uns 450 milions de dòlars. El portaveu de Guterres va informar que, ara, la UNRWA compta amb fons per funcionar fins al juny.

Alguns dels aspectes més preocupants, segons l’informe, són l’«augment de la politització entre el seu personal, cosa que afecta la seva neutralitat», «les violacions de neutralitat en el material educatiu», i l’«ús de les seves instal·lacions amb finalitats polítiques o militars per part de diversos grups». Investigar aquestes violacions ja era complicat abans de la guerra, però la devastació ho fa pràcticament impossible. «A Gaza i les seves oficines sobre el terreny, el context volàtil i els desafiaments de seguretat poden impedir la presentació de denúncies i la investigació a escala local», es llegeix a l’informe. «Els investigadors de l’oficina de camp a Gaza arrisquen la seguretat personal», diu.

Sense número d’identificació

Notícies relacionades

«El Ministeri d’Afers Estrangers d’Israel va informar que, fins al març del 2024, havien rebut llistes de personal sense números d’identificació palestins», explica la investigació. «Sobre la base de la llista de març del 2024, que contenia números d’identificació palestins, Israel va fer afirmacions que un nombre significatiu d’empleats de la UNRWA són membres d’organitzacions terroristes; no obstant, Israel encara ha de proporcionar proves que ho recolzin», insisteix el text. Colonna va insistir que l’agència «exerceix un paper indispensable i insubstituïble a la regió». «A falta d’una solució política, la UNRWA proporciona ajuda humanitària que salva vides i serveis essencials a la població, té un paper vital en la resposta humanitària a Gaza», va afegir.

Per la seva banda, Israel va tornar a carregar contra la UNRWA mentre Colonna es dirigia als mitjans. «Hamàs està tan infiltrat a la UNRWA que ja no és possible determinar on acaba la UNRWA i on comença Hamàs», va dir en un comunicat Oren Marmorstein, portaveu del Ministeri d’Exteriors. Segons Marmorstein, l’informe «ignora la serietat del problema i ofereix solucions cosmètiques que no fan front a l’enorme abast de la infiltració de Hamàs».

Temes:

Gaza Govern Israel