Catàstrofe natural

L’escut taiwanès antiterratrèmols

El reduït saldo de víctimes de l’últim sisme a l’illa, amb 10 morts, es deu als canvis després del sisme del 1999, que va causar gairebé 2.500 morts.

L’escut taiwanès antiterratrèmols

Adrián Foncillas

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Torre 101 és l’edifici més icònic i fotografiat de Taiwan. Aquesta canya de bambú i metall que despunta al centre financer de Taipei compta amb una bola daurada de 700 tones que esmorteeix les oscil·lacions en els sismes més fogosos i vents huracanats. Aquesta torre simbolitza també el blindatge d’una illa contra els moviments tel·lúrics que ha remarcat l’últim terratrèmol. Grinyola la seva potència, més de 7 graus en l’escala Richter, amb la seva factura en vides. Va esqueixar pendents muntanyosos i va estendre les seves tremolors a milers de quilòmetres però tan sols han mort 10 persones. Una hora després del terratrèmol, i amb les rèpliques succeint-se, molts taiwanesos tornaven a la seva vida quotidiana. No hi ha marge a la casualitat ni la sort: el terratrèmol de dimecres va lidiar amb un dels sistemes més robustos del món.

L’èxit present es va gestar en el propòsit d’esmena després de la catastròfica gestió del terratrèmol de Chichi. Va passar el 1999 al centre de l’illa i va deixar un balanç dramàtic de gairebé 2.500 morts, més d’11.000 ferits, 50.000 cases destruïdes i el mateix nombre d’habitatges malmesos. Durant el dol es va concloure que res havia funcionat. Resposta tardana dels serveis mèdics, falta de formació i coordinació dels equips de rescat, desconcert de la població... D’allà van sortir la llei de prevenció i protecció de desastres, dos centres nacionals per coordinar la resposta, una xarxa de refugis temporals en ciutats i zones rurals i l’èmfasi en l’educació.

Els infants són instruïts sobre com reaccionar a la primera tremolor i els simulacres són diaris en escoles i llocs de treball. La població coneix els protocols quan arriben les alarmes i aquestes arriben al moment. Una xarxa de sensors detecten qualsevol tremolor i, si aquest és considerable, les alertes apareixen als mòbils dels taiwanesos i interrompen les emissions de totes les cadenes televisives.

Normativa urbanística

Notícies relacionades

La normativa sobre construcció va ser sotmesa a revisió. Totes les edificacions són examinades per comprovar-ne la resistència als sismes, són oferts subsidis per enfortir-los i les noves construccions han d’observar exigents requisits. Els incompliments es paguen car. Cinc responsables d’un edifici de 17 plantes caigut durant un sisme del 2016 al sud-oest de l’illa van rebre llargues condemnes de presó per negligència. Van morir dotzenes de persones i la resta de construccions van resistir sense problemes.

El contrast amb aquell terratrèmol de 25 anys enrere és evident: només un grapat d’envellits edificis de ciment s’han rendit aquesta vegada.