La Haia afirma que el "possible genocidi" a Gaza s’agreuja

Els jutges del Tribunal Internacional de Justícia exigeixen noves mesures contra la inanició, que ja no és un risc sinó una realitat, i insisteixen que no poden ordenar el final unilateral del govern de Netanyahu.

La Haia afirma  que el "possible genocidi" a Gaza s’agreuja

d’ernesto ekaizer

5
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Els 15 jutges del Tribunal Internacional de Justícia de la Haia van acordar dijous passat, per unanimitat, una nova ordre provisional en la qual apressen Israel a adoptar totes les mesures necessàries i accions efectives per assegurar el subministrament d’aliments de manera immediata a la població palestina de Gaza. "El Tribunal observa que els palestins de Gaza ja no només estan fent front a un risc d’inanició i fam sinó que la fam s’està establint. Almenys 31 persones, incloent-hi 27 infants, ja han mort de malnutrició i deshidratació", assenyalen els jutges.

En l’ordre jurídicament vinculant –en teoria– el tribunal ordena a Israel que prengui "totes les mesures necessàries i eficaces per garantir, sense demora i en plena cooperació amb les Nacions Unides, el subministrament sense traves i a gran escala, per part de tots els interessats, dels serveis bàsics i l’assistència humanitària que es necessiten urgentment", inclosos aliments, aigua, combustible i subministraments mèdics.

De tota manera, el Tribunal de la Haia no té poders per fer complir les seves sentències.

Les noves mesures van ser sol·licitades per Sud-àfrica el 6 de març, al denunciar que, en el marc de la seva demanda sobre incompliment de la Convenció de Genocidi, Israel està incomplint l’ordre anterior, del 26 de gener, en la qual el Tribunal assumeix que Israel està cometent "possible genocidi" a Gaza. En aquesta ordre, el Tribunal també va ordenar a Israel que s’abstingués de portar a terme qualsevol acte que pogués entrar en l’àmbit d’aplicació de la Convenció sobre el Genocidi del 1948 i que garantís que les seves tropes no cometien actes genocides contra els palestins de Gaza.

Assistència humanitària

En l’ordre complementària d’aquest dijous, el Tribunal va reafirmar les mesures de gener, però va afegir que Israel ha de prendre mesures per garantir la prestació sense traves de serveis bàsics i assistència humanitària a tot Gaza. Els jutges assenyalen que això es podria fer "augmentant la capacitat i el nombre de passos fronterers terrestres i mantenint-los oberts tot el temps que sigui necessari".

El Tribunal, com és norma, sol·licita a Israel que presenti un informe en el termini d’un mes després de l’ordre per detallar com ha fet efectiva la sentència. Ja en l’informe presentat un mes després del 26 de gener, el govern de Netanyahu va assegurar que complia totes les exigències establertes. Però en aquesta nova ordre del 28 de març, el Tribunal aclareix que això no és així, ja que s’ha conegut un agreujament de la situació.

La greu escassetat es produeix mentre Israel continua restringint dràsticament el subministrament d’ajuda humanitària a Gaza i continua amb el seu assalt militar, que va començar fa més de cinc mesos, després de la incursió de milicians de Hamàs i del Gihad Islàmic, que el 7 d’octubre de l’any 2023 va deixar un saldo de 1.139 morts, una gran majoria de civils.

El Tribunal va emetre l’esmentada ordre del 26 de gener per considerar que a Gaza s’està produint un "possible genocidi" quan el nombre de morts se situava, segons aquesta ordre, en 25.000 palestins, la majoria dones i infants. Ara "l’operació militar d’Israel ha provocat 6.600 morts addicionals i gairebé 11.000 ferits palestins més a Gaza".

Resolució del Consell de Seguretat

El Tribunal "pren nota", s’assenyala en la nova ordre, de la resolució adoptada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 22 de març, per la qual es declara "un alto el foc immediat a Gaza", però no assumeix les primeres noves mesures provisionals que exigeix Sud-àfrica –és impracticable assegurar el subministrament d’aliments i frenar la fam sense el cessament de les hostilitats– en el sentit que el Tribunal ordeni el cessament immediat de la seva acció militar.

El Tribunal justifica la seva abstenció a l’hora d’adoptar aquesta exigència perquè "no pot, per a la preservació d’aquests drets, indicar mesures provisionals que han d’adoptar les parts, però no tercers Estats o altres entitats que no estarien obligats per l’eventual sentència a reconèixer i respectar aquests drets". És a dir: el fet que Hamàs no sigui part en el procediment de demanda de Sud-àfrica contra Israel li impedeix, afirma, exigir l’alto el foc. "Per tant, el Tribunal no pot indicar les tres primeres mesures provisionals sol·licitades per Sud-àfrica", assenyala.

Aquestes mesures són: la primera, que "tots els participants en el conflicte han de garantir el cessament immediat de tots els combats i hostilitats, i l’alliberament immediat de tots els ostatges i detinguts". La segona, que "totes les parts en la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi han d’adoptar immediatament totes les mesures necessàries per complir totes les obligacions que els incumbeixen en virtut de la convenció", i la tercera, que "totes les parts en la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi han d’abstenir-se immediatament de qualsevol acció, i en particular de qualsevol acció armada o suport a aquesta, que pugui perjudicar el dret dels palestins de Gaza a ser protegits d’actes de genocidi i actes prohibits connexos".

Notícies relacionades

En un vot concurrent presentat en la resolució de dijous, el jutge alemany Georg Nolte assenyala que "el Tribunal constata que no només des del 26 de gener del 2024 la situació humanitària s’ha deteriorat encara més, sinó que la privació prolongada i generalitzada d’aliments ha arribat a ser excepcionalment greu". Per arribar a aquesta conclusió, el Tribunal assenyala les millors fonts d’informació pública disponibles i manifestament fiables, segons les quals la fam és imminent, com ho confirma un nombre significatiu de morts per inanició, que ja s’han produït. Segons la meva opinió, les circumstàncies que es descriuen en la present interlocutòria van més enllà del que el Tribunal, en la seva interlocutòria de 26 de gener del 2024, va considerar que s’englobava en el "greu risc d’empitjorament ulterior". Constitueixen més aviat un canvi qualitatiu de la situació que és excepcional. Aquestes circumstàncies també reflecteixen un risc plausible de violació dels drets pertinents en virtut de la Convenció sobre el Genocidi.

El Tribunal Internacional de Justícia de la Haia s’ha convertit així en notari de la història del genocidi de Gaza, i igual que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides és impotent per frenar el genocidi palestí i la destrucció del sistema de dret humanitari i de lleis internacionals que formen el dret internacional posterior a la Segona Guerra Mundial per part d’Israel.