Boluarte qualifica d’"il·legal" el registre de casa seva pel cas Rolex

Fiscals i policies peruans van entrar divendres al Palau de Govern i la casa de la presidenta, investigada per presumpte enriquiment il·lícit

Boluarte qualifica d’"il·legal" el registre de casa seva pel cas Rolex

ABEL GILBERT

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Aquesta presidenta no es rendeix", va dir amb to adust Dina Boluarte. L’estabilitat política de la presidenta interina del Perú, Dina Boluarte, torna a penjar d’un fil. Divendres a la nit, un equip de fiscals i agents de la Policia Nacional va entrar a casa seva en el marc d’una investigació preliminar oberta en contra seu per la presumpta comissió del delicte d’enriquiment il·lícit. Els mitjans l’han anomenat "el cas Rolex", per la provisió personal d’objectes d’aquesta marca i d’altres valorats en conjunt en uns 500.000 dòlars. El districte de Lima de Surquillo es va agitar per un operatiu que va seguir hores més tard a la seu de l’Executiu. "Soc respectuosa amb la investigació fiscal; no obstant, rebutjo la forma com es fa, de manera discriminatòria i inconstitucional", va dir la mandatària provisional hores més tard. Les accions portades a terme, va assenyalar, amb tot, van ser "arbitràries, desproporcionades i abusives".

Boluarte no es trobava al seu domicili durant l’escorcoll. Al lloc només hi havia un dels seus fills, tot i que després va arribar un dels advocats de la mandatària provisional. Segons l’emissora RPP, l’escorcoll del domicili amb finalitats de registre de confiscació va ser aprovat pel jutge suprem Juan Carlos Checkley després d’un requeriment presentat pel fiscal general, Juan Carlos Villena, com a part d’una investigació que va començar davant la sospita d’omissió en la declaració jurada dels seus rellotges, joies i polseres.

El primer ministre Gustavo Adrianzén va repudiar l’acció policial i de la fiscalia i va dir que se sentia "indignat" amb les escenes que la televisió i les xarxes socials no van deixar d’exhibir. "El que ha passat constitueix un intolerable atropellament a la dignitat de la presidenta. No és possible que hàgim de ser testimoni d’accions totalment desproporcionades, si no fins i tot inconstitucionals". Adrianzén va recordar que s’havia demanat al ministeri públic una nova data perquè Boluarte pogués declarar, "i això no ha sigut concedit". Segons la seva opinió, és "insòlit" que "a mitjanit un dia feriat" s’hagi portat a terme l’operació. "S’està fent una tempesta on no n’hi hauria d’haver". Adrianzén va descartar per complet una dimissió de Boluarte.

Acusada de "rebel·lia"

La presidència provisional de Boluarte ha estat marcada per les crisis recurrents. Va assumir el poder el desembre del 2022 després de la destitució de Pedro Castillo per part del Congrés i no va poder agafar mai les regnes del Govern. Tot i que provenia del Perú Lliure, el mateix partit d’esquerres de Castillo, no va tenir objeccions a decantar-se a la dreta i forjar una complexa aliança amb sectors conservadors i Força Popular, el partit de Keiko Fujimori. Fins el seu pare, l’autòcrata Alberto Fujimori, va sortir com a garant de la continuïtat de Boluarte fins a l’any 2026.

Notícies relacionades

No van ser aquesta vegada les protestes socials les que la van col·locar contra les cordes, sinó la revelació de la seva última compra, un Rolex pel qual va pagar 14.000 dòlars. A partir d’aquest moment, el focus dels mitjans i la mateixa justícia van apuntar contra els buits de la seva declaració jurada. El diari Perú 21 ha assegurat que els escorcolls del domicili se sustenten en les declaracions que va oferir als investigadors l’amo de la botiga autoritzada de Rolex al Perú.

El fiscal general Hernán Mendoza havia assegurat prèviament davant la Comissió de Fiscalització del Congrés que la mandatària "havia frustrat" les investigacions al no acudir a les citacions previstes per a dimarts i dimecres d’aquesta setmana. Mendoza va considerar la sol·licitud per retardar la citació com un "clar indicador de rebel·lia". El 18 de març, el ministeri públic va iniciar diligències preliminars a Boluarte per aquest cas, després que la mandatària no declarés els béns esmentats en el seu registre de propietats, segons la fiscalia.

Temes:

Govern