Els líders de la UE demanen per primer cop una treva "duradora" a Gaza

El Consell Europeu endureix el to davant Israel per la "catastròfica situació humanitària"

Els líders de la UE demanen per primer cop una treva "duradora" a Gaza

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Per primera vegada, les paraules "alto el foc" a Gaza apareixen en unes conclusions del Consell Europeu. Sis mesos després dels atemptats de Hamàs del 7 d’octubre i de l’inici d’una resposta militar d’Israel que ha provocat més de 31.000 morts a la Franja de Gaza, els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea van aconseguir ahir acordar una declaració en la qual demanen una "pausa humanitària immediata" que impliqui un "alto el foc durador", assenyalen les conclusions adoptades pel Consell Europeu.

"És una declaració forta i unívoca. L’accés humanitari ple i segur a Gaza és essencial per proporcionar a la població civil assistència vital en una situació catastròfica a Gaza", va destacar el president del Consell Europeu, Charles Michel. L’última ocasió en què els 27 líders europeus van acordar una declaració sobre la situació al Pròxim Orient va ser en la cimera de finals d’octubre. Llavors, malgrat la difícil situació humanitària que ja es vivia a Gaza, els líders europeus només van aconseguir posar-se d’acord en demanar "pauses humanitàries" després d’un llarg i divisiu debat dedicat a dilucidar si utilitzar el plural o singular. Des d’aleshores, la situació ha canviat radicalment.

"L’única manera d’aturar aquesta crisi humana és que Israel respecti els civils i deixi que entri més ajuda a Gaza [...]. La gent passa gana i els nens estan malalts perquè no mengen. S’estan morint de gana", denunciava el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, a l’arribar a una cimera a la qual va assistir també el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

"El Consell Europeu demana una pausa humanitària immediata que porti a un alto el foc durador, l’alliberament incondicional de tots els ostatges i la prestació d’assistència humanitària", assenyala un document que reitera el dret d’Israel a defensar-se, que demana l’alliberament immediat i incondicional dels ostatges i que remarca la preocupació pel seu benestar. Aquests són lguns elements vitals perquè països com Àustria acceptessin per primera vegada la menció d’un alto el foc.

Notícies relacionades

Defensa de la UNRWA

El missatge que surt de la cimera es refereix explícitament a la "catastròfica situació humanitària" que viu Gaza, als efectes desproporcionats sobre els civils, particularment sobre els nens, i al risc "imminent de fam" per la insuficient arribada d’ajuda. "L’accés ple, ràpid, segur i sense obstacles a Gaza i a través de la Franja, a través de totes les rutes, és essencial", avisen els Vint-i-set, que remarquen el paper "essencial" de l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA).

Temes:

Gaza Govern Israel