Els EUA impulsen una resolució que veu "imperatiu" un alto el foc a Gaza

La proposta al Consell de Seguretat de l’ONU arriba després de l’ús tres vegades del poder de veto nord-americà davant iniciatives similars / Blinken preveu tornar avui a Israel després de ser a Egipte

Els EUA impulsen una resolució que veu "imperatiu" un alto el foc a Gaza

IDOYA NOAIN

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els Estats Units van presentar ahir davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides un projecte de resolució en el qual, per primera vegada, hi ha una crida en un text preparat per Washington a un alto el foc "immediat i sostingut" a Gaza, on la resposta militar d’Israel als atacs de Hamàs del 7 d’octubre ja ha deixat més de 32.000 morts i una dramàtica crisi humanitària.

La voluntat dels EUA, que des que es va iniciar el conflicte ha utilitzat tres vegades el seu poder de veto davant resolucions que miraven d’aturar les hostilitats, és que el vot es faci aquest matí a Nova York i la votació podria tenir lloc abans d’una que ja estava a l’agenda a les 10 del matí hora local (15.00 hores a Espanya).

El llenguatge que s’ha fet servir en el primer punt de la redacció de la resolució, de la qual va informar primer el secretari d’Estat nord-americà Antony Blinken, que es troba en el seu sisè viatge al Pròxim Orient des del 7 d’octubre, és una mica ambigu. El text diu que el Consell de Seguretat "determina l’imperatiu d’un alto el foc immediat i sostingut per protegir els civils de totes les parts, permetre l’entrega d’assistència humanitària essencial i alleujar el patiment humanitari i, per a aquesta finalitat, recolza inequívocament els esforços diplomàtics per assegurar aquest alto el foc en connexió amb l’alliberament de tots els ostatges que queden" en mans de Hamàs.

A més, el text "emfatitza el complet suport a utilitzar la finestra d’oportunitat creada per qualsevol alto el foc per intensificar els esforços diplomàtics i d’un altre tipus dirigits a crear les condicions per a un cessament d’hostilitats sostenible i una pau duradora com estableix la resolució 2720", que el Consell va adoptar al desembre i que apressa a garantir l’ajuda humanitària a Gaza i que les parts respectin el dret humanitari.

Per ser aprovada la resolució, que inclou 24 punts més, necessita almenys nou vots dels 15 membres del Consell i que cap dels cinc amb dret a veto al Consell (els EUA, la Xina, Rússia, el Regne Unit i França) hi voti en contra.

El pas més gran fins ara

Malgrat l’ambigüitat a la redacció, la resolució representa el pas més gran fet fins ara pels EUA a favor d’un alto el foc, una mostra de la pressió creixent global a Washington per actuar davant la tragèdia humanitària. Tot i que el president Joe Biden ha mantingut des del primer moment una posició de suport "infrangible" a Israel, al qual continua donant ajuda militar i econòmica, les tensions amb el govern de Benjamin Netanyahu es fan cada vegada més evidents, i també la pressió política interna que pateix el demòcrata en un any en què busca la reelecció.

Blinken va dir en l’entrevista a l’Aràbia Saudita per anunciar el text que inclou el suport a un alto el foc "immediat i sostingut" a Gaza que en les negociacions entre Israel i Hamàs en les quals exerceixen de mediadors Egipte i Qatar s’estaven "acostant" a arribar a un acord. Ahir el cap de la diplomàcia nord-americana era a Egipte i avui s’espera que torni a Israel.

Els EUA van vetar el 18 d’octubre una resolució del Brasil que demanava pauses humanitàries, i van presentar una setmana després el seu propi text amb aquesta proposta, que llavors va ser frenada per Rússia i la Xina. Al desembre va utilitzar el veto contra una resolució que demanava l’"alto el foc immediat" que havien preparat els Emirats Àrabs Units i va tornar a fer el mateix al febrer amb un text amb aquesta mateixa demanda preparat per Algèria.

Negociació de l’esborrany

Notícies relacionades

Des d’aleshores els EUA han estat negociant l’esborrany de resolució que advoca per una treva a canvi de l’alliberament d’ostatges. "Necessitem un alto el foc pel Ramadà i després intentarem tenir un alto el foc sostingut", deia abans d’entrar a unes consultes a porta tancada al Consell ahir l’ambaixador de França davant l’ONU, Nicolas de Rivière. "És hora de salvar vides, necessitem acció", va dir el representant francès. "Cada vegada que hi ha una crisi al món el primer que fa el Consell de Seguretat és demanar un alto el foc i després converses. És el que hem de fer amb Gaza també. No hauria de ser una excepció".

"Aquesta resolució és una oportunitat per al Consell de parlar amb una sola veu per donar suport a la diplomàcia que s’està desenvolupant sobre el terreny i pressionar Hamàs a acceptar l’acord que és sobre la taula", va afirmar Nate Evans, un portaveu de la missió dels EUA davant l’ONU.

Temes:

Gaza Israel