Biden pressiona el mandatari israelià per evitar la invasió de Rafah

Trump demana per primera vegada des del 7 d’octubre al primer ministre de l’Estat hebreu que aturi el conflicte a la Franja

Biden pressiona el mandatari israelià per evitar la invasió de Rafah

Andrea López-Tomàs

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El president Biden ha parlat amb Netanyahu i segons la Casa Blanca li ha demanat que enviï un equip a Washington per evitar "una invasió terrestre important" a Rafah i l’israelià hi ha accedit. També el predecessor de Biden, el republicà Donald Trump, li ha dit a Netanyahu per primera vegada des del 7 d’octubre que aturi la guerra contra l’enclavament palestí.

"Parlem dels últims desenvolupaments de la guerra, inclosa la determinació d’Israel d’aconseguir tots els objectius de la guerra: eliminar Hamàs, alliberar tots els ostatges i garantir que Gaza mai representi una amenaça per a Israel, mentre s’entregui ajuda humanitària fonamental que contribueixi a aconseguir aquests objectius", va afirmar ahir Netanyahu en un comunicat sense especificar com farien aquestes entregues. Biden va reafirmar el seu compromís amb el dret d’Israel a perseguir Hamàs, però li va dir a Netanyahu que Israel necessita una "estratègia coherent i sostenible perquè això passi", segons va dir l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, després de la conversa entre els dos líders.

Sullivan també va informar que hi ha equips israelians, qatarians i egipcis reunits a Doha per aconseguir l’anhelat alto el foc. Aquesta "seriosa" crida, la primera des del 15 de febrer, té lloc en un moment d’elevada tensió entre els països aliats. La setmana passada, el líder dels demòcrates al Senat nord-americà, Chuck Schumer, va acusar el primer ministre israelià de ser un obstacle per aconseguir la pau a Gaza i va demanar la celebració d’eleccions per reemplaçar-lo. Malgrat les crítiques de Netanyahu a Schumer, Biden li va donar suport, defensant el seu "bon discurs", en el qual "va expressar una seriosa preocupació compartida no només per ell sinó per molts nord-americans".

Notícies relacionades

Preocupació sobre Rafah

Afegida a aquestes picabaralles, hi ha l’oposició de l’Administració nord-americana a la invasió israeliana de Rafah. La incursió terrestre de l’última ciutat a l’extrem sud de Gaza, refugi d’1,4 milions de palestins, és una línia vermella per als demòcrates. Washington ha denunciat que malgrat que la setmana passada Netanyahu va aprovar un pla d’acció dissenyat per l’Exèrcit, ells no l’han vist encara. Al·legant que hi ha "altres mitjans" per aconseguir els objectius clau d’Israel, Biden li ha demanat al seu homòleg israelià que hi enviï "un equip interinstitucional d’alt nivell".

Temes:

Gaza Israel