Canvi en la cúpula militar russa

Putin cessa el cap de l’Armada arran dels cops d’Ucraïna al mar Negre

La destitució de Ievmenov, no confirmada pel Kremlin, és la més important després de la de Surovikin per la rebel·lió del grup Wagner

Putin cessa el cap de l’Armada arran dels cops d’Ucraïna al mar Negre

Àlex Bustos

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Mitjans locals russos que citen fonts pròpies asseguren que el Kremlin ha cessat el cap de l’Armada russa, Nikolai Ievmenov. El substitueix Aleksandr Moiseiev, que dirigia fins fa poc la Flota del Nord de Rússia. Ievmenov va ser el màxim representant de l’Armada des del 2019 i encara figura el seu nom al comandament en la web oficial del Ministeri de Defensa de Rússia. El Govern rus no ha comentat oficialment aquest moviment. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, no n’ha volgut donar detalls: "Hi ha decrets amb el segell de secret i no puc comentar-los", va comentar Peskov en la seva roda de premsa telefònica diària. Ell mateix va afegir que "no hi ha hagut decrets oberts al respecte que hagin de ser publicats". Si es confirma oficialment, és l’acomiadament més important des del del cap de les Forces Aèries Serguei Surovikin.

Notícies relacionades

Amb míssils i drons navals i aeris de fabricació pròpia, Ucraïna ha aconseguit destruir des del començament de la guerra un terç dels vaixells de la Flota del mar Negre, que tant mal li va causar en els primers mesos d’hostilitats. Un dels casos més sonats pel cop en la moral russa va ser el del cuirassat Moskva, que es va enfonsar l’abril del 2022. Malgrat que Kíiv es va apuntar el punt, Rússia oficialment va assegurar que l’enfonsament va ser per culpa d’una tempesta.

Kíiv va destruir al febrer el vaixell de desembarcament rus Caesar Kúnikov i la corbeta portamíssils Ivanovets a prop de les costes de l’annexionada península de Crimea, i a principis de març també va enfonsar la corbeta Serguei Kótov.