Gaza s’acosta amb por a un Ramadà sense treva

Tota la regió es troba en alerta pel perill d’una escalada d’alt nivell

Gaza s’acosta amb por a un Ramadà sense treva

ANDREA lÓPEZ tOMÀS

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els musulmans d’arreu del món coincideixen en una sola esperança per a aquest Ramadà: que la guerra de Gaza acabi. Aquest any, a l’albirar la lluna creixent que inicia el mes sagrat de l’Islam, entre l’avui i el demà, les oracions tindran un mateix destinatari.

Tot aquest període de reflexió i caritat se centrarà en els palestins de la Franja de Gaza. Mentre milers de ciutadans al voltant del globus trencaran el dejuni cada dia amb un copiós sopar a la caiguda del sol, a l’enclavament palestí, els gazians ja moren de fam després de més de cinc mesos de setge israelià. La intensificació en les últimes setmanes de les converses entre les parts, mediades per Qatar i Egipte, no ha portat l’anhelat alto el foc a l’asfixiada població de Gaza.

El Ramadà es caracteritza per ser un període de més adoració, caritat i bones obres. A més, implica grans trobades familiars. Però, a la Franja, la guerra d’Israel i la falta d’aliments ja han forçat la població a dejunar des de fa setmanes. Al seu torn, pràcticament totes les famílies s’hauran d’enfrontar a més d’una cadira buida a la taula, ja que l’agressió israeliana ha provocat la mort d’almenys 30.878 palestins. El 70% de les víctimes mortals són dones i nens.

Temors regionals

El col·lapse de les negociacions que es van marcar com a data límit l’inici del mes de dejuni ha posat en més alerta tota la regió.

Des de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre passat, que va acabar amb la vida de 1.139 israelians, la violència s’ha estès per tot el Pròxim Orient amb escaramusses diàries al sud del Líban, bombardejos a Síria i l’Iraq, i enfrontaments al mar Roig davant les costes del Iemen. Però si continuen els atacs sobre Gaza en ple mes sagrat, suposadament un temps de pau i tolerància, hi ha un risc encara més elevat que la regió acabi de cremar. El president dels EUA, Joe Biden, ja va alertar aquesta setmana que es podria arribar a una situació "molt, molt perillosa" si no s’arribava a un acord abans del Ramadà.

Les advertències dels israelians així ho indiquen. El mes passat, el membre del gabinet de guerra Benny Gantz va dir que Israel iniciaria les operacions terrestres a Rafah, a l’extrem sud de Gaza, si els ostatges restants no eren alliberats abans de l’inici del mes sagrat musulmà. Un milió i mig de palestins desplaçats s’han refugiat en tendes de campanya en aquesta localitat fronterera amb Egipte. Moltes organitzacions humanitàries han alertat que l’entrada de les tropes israelianes a Rafah provocaria un "bany de sang".

Notícies relacionades

Xocs en les negociacions

Conscients d’aquests riscos, els mediadors internacionals esperaven una treva a temps per al Ramadà. Tot i que no es descarta que les negociacions continuïn durant el mes sagrat, al tancament d’aquesta edició no hi ha hagut avanços. El marc del possible acord inclou un alto el foc de sis setmanes durant les quals Hamàs alliberaria al voltant de 40 ostatges israelians que continuen estant en captiveri. A canvi, Israel excarceraria els presos palestins de les seves presons, on molts es mantenen sense haver passat per un judici ni una acusació formal. Aquest període de cessament d’hostilitats permetria l’entrada de més ajuda humanitària per pal·liar les catastròfiques condicions en què viuen els 1,9 milions de gazians desplaçats.