"Aquest any podríem veure un enfonsament de les democràcies"
¿En què consisteix el risc a què al·ludeix el títol de la conferència?
Em refereixo a l’enfonsament dels partits tradicionals a França, com Els Republicans o el Partit Socialista, però també al declivi actual del macronisme. Al principi, Macron va ocupar part del lloc dels altres dos partits i va aconseguir fer funcionar el sistema polític i el Govern, però ara s’ha acabat. No es pot tornar a presentar i encara no ha escollit un successor. No hi ha, per tant, una formació política moderada que tingui la força d’oposar-se a l’ascens del populisme en les seves dues versions: la d’esquerres de Jean-Luc Mélenchon i la de dretes de Marine Le Pen. Aquesta última és avui la més poderosa. El seu creixement és espectacular, de manera que és possible imaginar la seva victòria.
¿Creu que el populisme intenta treure profit del malestar dels agricultors o, al seu dia, dels Armilles Grogues?
I tant. El populisme treu profit de totes les formes de desregulació de la vida política. El declivi dels partits i els sindicats ha tingut conseqüències. Va ser un dels factors de desenvolupament dels Armilles Grogues. I sí, és clar que Marine Le Pen va ser la que va treure més profit d’aquest conflicte, igual que ara amb els agricultors. Els partits polítics no han vist a venir l’actual crisi ni saben com l’han de resoldre. I Le Pen tampoc té la solució, però es beneficia del descontentament.
Cada vegada més estudis destaquen que la democràcia està sota tensió. ¿Quines són les causes? ¿És per l’auge del populisme?
Jo diria que n’és més aviat una conseqüència. És el resultat d’una democràcia que funciona cada vegada pitjor i és cada vegada més fràgil. Al marge de raons molt profundes lligades a la transició històrica en què estem, considero que hi ha dos tipus de causes: d’una banda, les que afecten el patrimoni material, és a dir, el nivell de vida, la remuneració, el poder de compra, les cures, la salut...; i de l’altra, les del patrimoni immaterial, l’estil de vida, si tinc la impressió de viure com a mi m’agradaria, amb la meva cultura. I en això hi ha un sentiment de despossessió molt forta. Els populistes de dretes van ser els primers a entendre que feia falta tractar els dos àmbits.
¿La democràcia serà capaç de superar la seva crisi actual?
Espero que sí, però no n’estic segur. El 2024 hi haurà moltes eleccions. És un any molt complicat i perillós; hi ha potències despòtiques que miraran de complicar la vida de les democràcies.
¿El món va de nou cap a una dinàmica de blocs?
No ho crec. El sud global intenta fer un bloc contra Occident, però Occident no vol fer un bloc contra el sud global. En canvi, el que veig més important aquest 2024, i ho veurem a final d’any, és la possibilitat d’un gran debilitament del món democràtic per crisis internes molt fortes. A Espanya per la qüestió catalana, a França al voltant de Marine Le Pen, a Alemanya amb l’AfD i el preu de l’energia, als Estats Units hi pot haver una mena de guerra civil tant si Trump guanya com si perd... Veurem problemes molt greus. Per tant, és possible que hi hagi un enfonsament, una degradació molt important del món democràtic.
Tots els sondejos preveuen un augment de l’extrema dreta en les eleccions europees. ¿Com pot afectar el futur de la UE?
En efecte, hi haurà una progressió forta de llistes euroescèptiques i eurocrítiques, en particular de dretes. La qüestió és saber si podran arribar a formar grups capaços d’aliar-se amb el Partit Popular Europeu per construir majories diferents. En qualsevol cas, és clar que tindrem una altra manera de governar la UE. Si aquesta nova situació impedeix a Europa funcionar, serà un problema; els ciutadans podran arribar a dir que la UE ja no serveix i que cal abandonar-la, i llavors serà un desastre.
Rússia celebra aquest mes comicis presidencials, amb Vladímir Putin com a candidat gairebé únic. ¿Hi veu cap opció de canvi?
La hipòtesi d’una sortida llunyana de Putin és molt seriosa. No reformarà el seu sistema o farà reformes com fins ara, en un sentit de més i més autoritarisme. Una altra hipòtesi és que el seu règim col·lapsi. És una cosa que cal tenir en compte perquè la manera en què es desenvolupi el conflicte a Ucraïna determinarà aquesta situació.
Notícies relacionadesDonald Trump també podria guanyar les eleccions presidencials del novembre als EUA...
Això seria un malson. No és segur, però, que Trump guanyi. A mi em sembla que als americans els comença a inquietar aquest senyor extravagant, molt violent, amenaçador, que diu que recolzarà Putin si hi ha una guerra amb l’OTAN.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- El Girona es derrota a si mateix
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes