Israel asfixia la UNRWA mentre segueix sense mostrar proves en contra seu

Les autoritats israelianes bloquegen als ports l’ajuda de l’agència de l’ONU per als refugiats palestins. / El Govern inicia els tràmits per apoderar-se de la seu de l’organisme a Jerusalem.

Israel asfixia la UNRWA mentre segueix sense mostrar proves en contra seu

Ricardo Mir de Francia

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Quan els nens comencen a morir de gana a Gaza com a conseqüència dels cinc mesos de bloqueig imposat per Israel, les seves restriccions a l’entrada d’ajuda humanitària i la seva destrucció sistemàtica dels mitjans de vida a la Franja, també s’enfonsa el principal salvavides que li queda a la població de l’enclavament per sobreviure. Des de mitjans de gener, quan van emergir les al·legacions de l’Estat jueu contra la neutralitat de la UNRWA i els presumptes vincles amb el terrorisme d’alguns dels seus treballadors, Israel ha accelerat la seva campanya d’assetjament i demolició contra l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina. A la coneguda suspensió de les donacions per part de 16 països, cal sumar-hi una cascada de mesures de tall administratiu adoptades pel Govern de Netanyahu per obstruir el treball de l’agència i forçar-ne l’eventual sortida de la regió.

"La UNRWA s’enfronta a una campanya deliberada i concertada per soscavar les seves operacions i, en última instància, tancar-la", va denunciar dilluns davant l’Assemblea General de l’ONU el comissionat de l’agència, Phillip Lazzarini. "Part d’aquesta campanya implica inundar els donants amb desinformació per fomentar la desconfiança i tacar la reputació de l’agència". Les al·legacions d’Israel creixen amb el pas de les setmanes. Inicialment va acusar 12 dels 13.000 treballadors de la UNRWA a Gaza d’haver participat en el letal atac de Hamàs del 7 l’octubre i va afirmar que el 10% de la seva plantilla tindria vincles amb les faccions armades palestines. I aquesta setmana va afegir que 435 dels seus empleats farien el paper de militants armats en aquestes milícies. "No és una mera coincidència. És sistemàtic. Ningú pot dir que no ho sabia", va dir aquesta setmana el portaveu militar israelià, Sraniel Hagari.

Però Israel, que utilitza la desinformació de forma recurrent, no ha presentat proves de les seves acusacions. Ni als donants ni a la mateixa UNRWA, una agència que existeix per mandat de la comunitat de nacions i que ha obert dues investigacions per aclarir l’ocorregut després d’acomiadar fulminantment nou dels 12 treballadors assenyalats (la resta estan morts o no han pogut ser identificats).

Dubtes sobre les acusacions

"Israel no ens ha entregat res, ni a nosaltres ni a l’ONU," assegura a aquest diari Raquel Martí, directora de la UNRWA a Espanya. L’únic que va fer el 18 de gener va ser comunicar els fets al cap de l’agència i facilitar-li els noms dels 12 presumptes terroristes. "No sabem en què s’han basat per determinar la seva implicació ni quins tipus de proves tenen", afegeix Martí. Els mitjans que han vist el dossier israelià, com ara Channel 4 o The Daily Beast, han llançat molts dubtes sobre la seva veracitat. I a finals del mes passat The Wall Street Journal va publicar que la intel·ligència dels EUA no ha pogut corroborar la suposada vinculació del 10% de la plantilla amb els grups armats palestins i ha avaluat amb "baixa confiança" la participació d’un grapat d’ells el 7 d’octubre. Si bé ho considera "plausible", no ho ha pogut verificar.

Res d’això ha impedit que molts dels principals donants de la UNRWA li hagin retirat el seu suport quan més anguniosa és la situació a Gaza o que Israel estigui mirant d’asfixiar administrativament l’agència.

Per començar, les seves duanes mantenen bloquejats al port els carregaments de la UNRWA amb ajuda humanitària en una clara violació de les mesures cautelars del Tribunal Internacional de la Haia, que ha ordenat a Israel que incrementi l’ajuda humanitària per prevenir el "genocidi" a la Franja. Des de fa tres setmanes esperen al port d’Ashdod més d’un miler de contenidors carregats amb farina, cigrons, oli o sucre, prou aliments per mantenir amb vida durant un mes la famolenca població de Gaza. Segons Martí, Israel hauria prohibit als seus proveïdors, des de transportistes fins a companyies d’emmagatzematge, que treballin amb l’agencia de l’ONU, que coordina també tota l’ajuda que entra a la Franja de Gaza.

Paral·lelament, el Ministeri de Finances israelià, dirigit per l’ultradretà colon Bezalel Smotrich, ha iniciat els tràmits per revocar les exempcions fiscals de l’ONU i els seus funcionaris. També s’ha bloquejat el compte que la UNRWA tenia al banc Leumi d’Israel. I tot això acompanyat de múltiples restriccions de moviment per als treballadors de l’organisme a Cisjordània i Jerusalem Est. Des del 7 d’octubre s’ha impedit que centenars d’ells puguin accedir a les escoles, clíniques i oficines que l’agència manté a la ciutat santa, segons la mateixa UNRWA.

Vetar qualsevol activitat

Notícies relacionades

Netanyahu ho va dir molt clar: entre els seus plans per al "dia després" a Gaza hi ha el tancament de la UNRWA. El que no va dir és que també està mirant d’expulsar físicament l’agència de la resta de territoris ocupats, com si la seva evaporació hagués d’acabar amb l’estatus de refugiat que mantenen més de cinc milions de palestins. Les autoritats israelianes ja han sol·licitat a l’agència que marxi de les instal·lacions que dedica a Kalandia (Jerusalem Est) a la formació professional, un terreny cedit per Jordània a l’ONU el 1952, i han iniciat els tràmits per apoderar-se de la seva seu a la disputada capital. Un projecte de llei proposa, a més, vetar tota l’activitat de la UNRWA en territori israelià.

"La noció que l’agència pot ser desmantellada sense violar els drets humans dels seus destinataris i posar en perill la pau i la seguretat mundial és com a mínim una ingenuïtat", va dir dilluns Lazzarini, el cap de la UNRWA. Més aviat sembla el camí més curt per consumar la destrucció de la població de Gaza després de cinc mesos d’ofensiva israeliana en la qual han mort o han resultat ferits més de 100.000 palestins. La UNRWA no només és la principal subministradora d’ajuda per a la seva població, sinó l’agència que coordina la logística de la resta d’agències de l’ONU presents al torturat enclavament.

Temes:

Gaza Govern Israel