Repressió dels ecologistes

L’ONU ha emès aquesta setmana un informe per alertar sobre el nivell de criminalització de les protestes mediambientals a la UE i la incompatibilitat d’aquesta actitud amb els principis democràtics.

Repressió dels ecologistes

Agencias

3
Es llegeix en minuts
Eliseo Oliveras

Mentre els efectes del canvi climàtic són quotidians i es fa patent la falta de previsió i preparació de les autoritats, els governs de la Unió Europea (UE) han adoptat una política de creixent repressió i persecució dels activistes ecologistes. Els governs respecten el dret dels agricultors a manifestar-se i tallar carreteres, però quan es tracta de protestes ecologistes opten per la repressió policial i judicial, i arriben a qualificar-los de terroristes o com a amenaça terrorista des de la UE, França, Alemanya, Dinamarca i Espanya.

La criminalització de les protestes ecologistes ha arribat a tal nivell a la UE que, davant el silenci de la Comissió Europea, des de l’ONU s’ha emès aquesta setmana un informe per alertar sobre la incompatibilitat d’aquesta repressió amb les llibertats i els principis democràtics. Un informe anterior del Comissionat de Drets Humans del Consell d’Europa que ja denunciava la persecució i criminalització dels activistes ecologistes va caure en sac foradat.

"La repressió que afronten a Europa els activistes mediambientals que utilitzen la desobediència civil pacífica és una greu amenaça a la democràcia i els drets humans", encapçala l’informe elaborat per Michel Forst, ponent especial de l’ONU sobre defensors mediambientals. L’informe és fruit del Conveni d’Aarhus del 1998 sobre l’accés a la informació, la participació en la presa de decisions i l’accés a la justícia en matèria de medi ambient.

Exercici de llibertat d’expressió

L’informe de l’ONU recorda que la desobediència civil pacífica està reconeguda com un exercici de la llibertat d’expressió i de reunió, que està garantida en els articles 19 i 21 del Pacte Internacional sobre Drets Civils i Polítics. La gravetat de les conseqüències del canvi climàtic en marxa reforça el dret dels ciutadans a protestar pel que consideren una inadequada resposta dels governs, remarca l’informe.

Als països de la UE ha arrelat una concepció autoritària de la política, en la qual la contestació ciutadana crítica està deixant de ser un dret democràtic per passar a considerar-se una disrupció inacceptable i una amenaça per a la seguretat. La proximitat de les eleccions europees del juny, el fet que els agricultors es mobilitzen amb els seus tractors i la importància del sector han frenat fins ara la repressió policial i judicial que s’aplica contra els activistes mediambientals.

L’informe del ponent de l’ONU detalla com les molèsties causades per les protestes ecologistes en les manifestacions, els talls de carreteres, les ocupacions d’obres polèmiques i els actes simbòlics davant edificis públics o de grans empreses es consideren amenaces de seguretat i actes de violència, que arriben a equiparar-se al terrorisme.

L’informe anual de la UE sobre Situació i Tendències del Terrorisme del 2023 inclou l’activisme ecologista entre els grups extremistes i els riscos potencials de terrorisme i violència, cosa que acaba avalant a escala nacional l’espionatge dels activistes, els seguiments i les infiltracions i els registres de domicilis i seus. A Espanya, en l’informe anual de la Fiscalia General de l’Estat del 2023 corresponent a les activitats del 2022 s’inclouen els grups ecologistes Extinction Rebellion i Futur Vegetal entre les amenaces terroristes.

Notícies relacionades

El Govern francès va il·legalitzar el 2023 el moviment Sublevació de la Terra, però la decisió va ser anul·lada pel Consell d’Estat al novembre, per violar el dret d’associació i perquè no podia imputar-se als seus membres cap incitació a la violència, en contra del que sostenia el Govern. A Alemanya i Àustria, els membres d’Última Generació són perseguits com a organització criminal. El servei secret danès (PET) també considera una amenaça terrorista l’anomenat "extremisme climàtic" i a Itàlia acaba d’entrar en vigor una nova llei sobre "ecovandalisme".

A l’ús desproporcionat de la força policial contra els manifestants ecologistes a la UE, se sumen les detencions arbitràries, que a Espanya, França, Suècia i Polònia han afectat fins i tot els periodistes que cobrien la informació, detalla l’informe de l’ONU. La repressió inclou també controls abusius de la identitat de manifestants, confiscació de béns, intimidació i brutalitat sota custòdia policial i sancions i processos judicials per "desobeir la policia", obstruir el trànsit o "vandalisme organitzat".