Conflicte a l’est d’Europa

Putin avisa del risc de guerra nuclear si Occident envia tropes a Ucraïna

El president rus qualifica de «disbarat», en el discurs sobre l’estat de la nació, les acusacions que el Kremlin es planteja atacar Europa

Putin avisa del risc de guerra nuclear si Occident envia tropes a Ucraïna

ÀLEX BUSTOS

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El president rus, Vladímir Putin, va advertir ahir l’OTAN d’abstenir-se de desplegar tropes a Ucraïna perquè les conseqüències serien «tràgiques» i es desencadenaria un risc genuí de «guerra nuclear». Va titllar de «disbarat» que Moscou es plantegi atacar Europa. «Han començat a parlar sobre la possibilitat d’enviar a Ucraïna contingents militars de l’OTAN, però recordem la sort d’aquells que en el seu moment van enviar tropes al territori del nostre país», va asseverar durant el discurs sobre l’estat de la nació davant les dues cambres del Parlament, recordant com Rússia es va defensar en el passat d’exèrcits invasors.

Putin responia així a les declaracions realitzades per Emmanuel Macron, el seu homòleg francès, durant una reunió de suport a Ucraïna feta a París fa uns dies, en què per primera vegada va evocar la possibilitat d’enviar tropes terrestres al país eslau. «No s’ha de descartar», va admetre. No obstant, la resta d’aliats han mostrat el seu rebuig frontal d’aquesta possibilitat.

Notícies relacionades

Almenys en l’àmbit de les declaracions, el líder del Kremlin no està disposat a transigir. «Però ara les conseqüències per als possibles intervencionistes seran molt més tràgiques», va remarcar Putin, abans de reiterar que «els adversaris de Rússia han de recordar que Moscou posseeix armes capaces d’arribar a objectius al seu territori».

No és la primera vegada que el president rus evoca la idea d’un atac amb armes atòmiques. En algunes fases anteriors del conflicte, ja va esmentar aquesta possibilitat. D’acord amb la doctrina militar del Kremlin, Rússia es reserva el dret a respondre a un atac contra el seu territori amb forces convencionals de forma asimètrica amb aquest tipus d’armes, una cosa que, sobre el paper, ja passa a Ucraïna. Les províncies de Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Luhansk, escenaris on tenen lloc en aquests moments les hostilitats, han sigut annexionats formalment per Moscou, i d’acord amb la llei local, formen part ja de la Federació Russa.