Sud-àfrica envia una "petició urgent" a la Haia per frenar Israel a Rafah

Sol·licita al Tribunal Internacional de Justícia que estudiï si els atacs a la ciutat gazatina generaran una violació "més flagrant dels drets palestins"

Sud-àfrica envia una "petició urgent" a la Haia per frenar Israel a Rafah
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Sud-àfrica va tornar ahir a sortir en defensa dels palestins. Aquesta vegada, el país africà ha presentat una "petició urgent" al Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), el principal òrgan judicial de les Nacions Unides, pels plans d’Israel per a una incursió terrestre a Rafah.

Després que al gener el tribunal no fes referència específica a un alto el foc en la seva sentència, la presidència sud-africana no llança la tovallola i li demana que "consideri" si "la decisió anunciada per Israel per estendre les seves operacions militars a Rafah, que és l’últim refugi per als supervivents a Gaza, requereix que el tribunal utilitzi els seus poders per evitar una violació més gran dels drets palestins" a l’enclavament. Dilluns les tropes israelianes van bombardejar la ciutat, en la qual s’amunteguen 1,3 milions de palestins, i van entrar per alliberar dos ostatges israelians, mentre el primer ministre Benjamin Netanyahu es continua fent el desentès a les peticions internacionals perquè freni els seus plans.

El mes passat, el tribunal amb seu a la Haia va exigir a Israel que prengués "totes les mesures possibles" per evitar que els seus soldats cometin un genocidi contra els palestins a Gaza. Va ser Sud-àfrica, gran aliada de la causa palestina pels seus paral·lelismes amb l’apartheid patit per aquest país, qui va portar el cas al tribunal. Des de l’inici de l’ofensiva militar contra la Franja de Gaza, que ja ha matat 28.473 palestins, Israel ha negat qualsevol acusació de genocidi.

Emparat pel seu dret a defensar-se per l’atac perpetrat per Hamàs el 7 d’octubre, que va acabar amb la vida de 1.139 persones, les autoritats polítiques i militars han remarcat que respecten el dret internacional i han demanat al TIJ que rebutgi el cas de ple.

"Greu preocupació"

"L’ofensiva militar sense precedents contra Rafah, anunciada per l’Estat d’Israel, ha causat i causarà un major nombre de morts, danys i destrucció", va dir la presidència sud-africana en un comunicat, en què remarca la "greu preocupació" que l’ha mogut a presentar la petició.

"Això suposaria una greu i irreparable violació de la Convenció del Genocidi i de l’ordre emesa pel tribunal el 26 de gener", constata. Des d’aquella data, l’ofensiva militar sobre Gaza continua igual i, fins i tot, s’ha intensificat amb al voltant d’un centenar de víctimes diàries. "Sud-àfrica confia que l’assumpte sigui tractat amb la urgència necessària, en vista de la xifra diària de morts a Gaza", afirma. El TIJ es va negar a comentar si havia rebut la sol·licitud.

Tot i que, en la seva primera sentència, el tribunal no va demanar un alto el foc de manera específica, hi ha confiança en la jurisprudència, ja que en casos anteriors de vegades ha atorgat mesures d’emergència addicionals quan les circumstàncies sobre el terreny canviaven. El TIJ encara no s’ha pronunciat sobre si s’ha produït genocidi a Gaza, però sí que va reconèixer el dret dels palestins a ser protegits d’actes de genocidi. Per ara, la justícia internacional ha demostrat la seva incapacitat a l’hora de garantir la supervivència dels gazatins. Malgrat els continus desacords entre les parts, la via diplomàtica encara segueix en marxa.

Notícies relacionades

Ahir, representants dels serveis d’intel·ligència nord-americana i israeliana, així com una delegació palestina, es van reunir al Caire amb responsables egipcis i qatarians, principals mediadors en el conflicte, per discutir una possible treva a la Franja de Gaza i l’intercanvi de presoners.

La delegació israeliana compta amb membres del Mossad, de la seguretat interna del Shin Bet i de l’Exèrcit israelià, mentre que la palestina inclou representants de Hamàs i Gihad Islàmic. La setmana passada, Hamàs va compartir la seva proposta, que inclou un alto el foc definitiu, una cosa a què Netanyahu s’oposa radicalment.