Els argentins protesten per segon dia contra el decretàs de l’ultradretà Milei

La Confederació General del Treball convoca per dimecres davant els tribunals una mobilització de suport a la presentació de recursos davant el pla del Govern

Els argentins protesten per segon dia contra el decretàs de l’ultradretà Milei

EFE/ Juan Ignacio Roncoroni

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’Argentina es prepara per a un final d’any calent, i no necessàriament a l’estiu austral. El Govern d’ultradreta del país confia que el 29 de desembre comenci a regir l’ambiciós decret de necessitat i urgència (DNU), que inclou més de 300 mesures que busquen, entre altres objectius, desregular l’economia, retallar drets laborals, entre els quals el dret de vaga, habilitar la venda de terres a estrangers i privatitzar empreses estatals. Però una setmana és molt de temps en aquest país.

A Buenos Aires i altres districtes

Per segona nit, Buenos Aires, amb els voltants del Congrés com a epicentre, i altres districtes de l’interior del país van ser escenari dijous de cassolades i mobilitzacions que desafien l’estricte protocol de seguretat. La Confederació General del Treball (CGT), la principal central obrera, va anunciar una mobilització davant els tribunals, dimecres vinent, per acompanyar la presentació de recursos d’empara al "paquetazo" anunciat per Javier Milei.

Notícies relacionades

A 12 dies de prendre possessió, el president ha enfrontat tres protestes que qualifica de nostàlgiques d’un comunisme inexistent. Milei, que va guanyar la segona volta amb el 55% dels vots, creu que compta amb prou forces per avançar al Parlament amb el seu projecte de canviar "de soca-rel" l’Argentina. Considera al seu torn que les turbulències socials seran passatgeres. "Milei es va tirar del trampolí sense saber si hi ha aigua", va advertir Roberto García, columnista del diari Perfil. "Aquests atreviments suposen riscos, particularment polítics".

Hores abans de la segona jornada de cassolades i mobilitzacions nocturnes es van manifestar al centre de la capital els empleats dels bancs estatals i l’agrupació d’inquilins, que repudia l’anul·lació de la llei de lloguers.