Mohammadi crida a la fi del règim "tirànic" de l’Iran

Els fills de l’activista recullen el guardó i llegeixen el seu missatge escrit a la presó

Mohammadi crida a la fi del règim "tirànic" de l’Iran

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’empresonada activista iraniana Narges Mohammadi va reclamar ahir, per mitjà dels seus fills, al rebre el Nobel de la pau a l’Ajuntament d’Oslo, suport internacional per acabar amb un règim iranià "en el seu nivell més baix de legitimitat i suport popular". "La joventut de l’Iran ha transformat avui els carrers i els espais públics en un escenari de resistència civil generalitzada. La resistència és viva i la lluita perdura", va assenyalar Mohammadi en un discurs escrit des de la presó d’Evin (Teheran), on compleix condemna per propaganda contra l’Estat, i llegit per Kiana i Ali Rahmani, els seus fills bessons de 17 anys.

Mohammadi, de 51 anys i que ahir va començar una nova vaga de fam per solidaritzar-se amb la persecució a la minoria religiosa bahaista al seu país, es va mostrar "confiada" que "la llum de la llibertat i la justícia brillaran intensament a la terra de l’Iran".

"El poble iranià, amb perseverança, superarà la repressió i l’autoritarisme. D’això no en tinc dubtes", va fer saber. En el seu text, Mohammadi es declara convençuda també de l’impacte innegable que tindrà aquest premi "en la mobilització d’iranians per la pau, la llibertat i la democràcia".

"Estic escrivint aquest missatge darrere dels alts i freds murs d’una presó. Soc una dona iraniana que s’enorgulleix i és honrada de contribuir a aquesta civilització, que ara és víctima de l’opressió d’un règim religiós tirànic i misogin", va explicar Mohammadi, una "dona empresonada que, davant el profund i esquinçador patiment causat per la falta de llibertat, igualtat i democràcia, ha trobat la necessitat de la seva existència".   

Cinquè premiat empresonat

Notícies relacionades

En la història del guardó, és el cinquè premiat que el rep estant empresonat, després de l’alemany Carl von Ossietzky, la birmana Aung San Suu Kyi, el xinès Liu Xiaobo i el bielorús Ales Beliatski. "La lluita de Narges Mohammadi pot ser comparada a les d’Albert Lutuli, Desmond Tutu i Nelson Mandela, que es va allargar més de 30 anys fins que va arribar la fi del règim de l’apartheid a l’Àfrica del Sud", va dir la presidenta del Comitè el Nobel, Berit Reiss-Andersen.

Els fills bessons no han vist la seva mare des de fa 8 anys. "Personalment, soc molt pessimista respecte a tornar-la a veure amb vida", va afirmar la seva filla Kiana..

Temes:

Joventut