Catàstrofes naturals

Un terratrèmol de magnitud 6,4 deixa almenys 132 morts i 185 ferits al Nepal

Kàtmandu és la capital nacional exposada al risc més gran de terratrèmols entre 21 megaciutats de tot el món

2
Es llegeix en minuts

 Almenys 132 persones han mort i 185 han resultat ferides després que un terratrèmol de magnitud 6,4 castigués l’oest del Nepal divendres a la nit, va afirmar aquest dissabte una font oficial.

El portaveu de l’Exèrcit nepalès, Krishna Prasad Bhandari, va assenyalar a EFE que les operacions de rescat continuen i que, a més dels 132 morts, centenars de llars han sigut afectades, per la qual cosa el nombre de víctimes mortals podria augmentar.

El sisme va tenir lloc cap a la mitjanit passada amb una magnitud de 6,2 al districte de Jajarkot, segons el Centre Nacional de Monitoratge i Investigació de Terratrèmols del Nepal, i va afectar també greument la regió veïna de Rukum Occidental. Les dues zones es caracteritzen pel seu caràcter muntanyós i difícil accés per carretera.

El Servei Geològic dels Estats Units (USGS, en anglès) va rebaixar per la seva banda la magnitud del terratrèmol a 5,6.

«Hem enviat equips mèdics i oficials de recerca i rescat des de Kàtmandu i Nepalgunj per mitjà d’helicòpters», va dir Bhandari, que va indicar que el nombre més alt de víctimes mortals es concentra a Jajarkot, amb 95 morts.

Les autoritats nepaleses han desplegat centenars d’efectius a les zones afectades, però les tasques de recerca s’estan veient afectades pel complicat terreny als dos districtes afectats.

El subinspector adjunt de l’estació de Policia de Jajarkot, Narendra Gautam, va assenyalar a EFE que en bona part de les zones afectades no hi ha xarxa de telefonia mòbil ni electricitat.

El Nepal es troba entre els països més propensos a desastres naturals i compta amb una població molt vulnerable, majorment pobre, a més de no tenir prou infraestructura per fer front a inundacions o terratrèmols.

D’acord amb l’Associació Asiàtica de Preparació (APP), una aliança creada per coordinar la resposta a emergències entre països asiàtics, Kàtmandu és la capital nacional exposada al risc més gran de terratrèmols entre 21 megaciutats de tot el món.

Notícies relacionades

El 25 d’abril del 2015, un terratrèmol de magnitud 7,8 va sacsejar el Nepal. Va fer caure edificis de diversos pisos a Kàtmandu i va provocar esllavissaments de terra i allaus a les muntanyes. Gairebé 9.000 persones van morir i més de 22.000 van resultar ferides.

Aquella catàstrofe va deixar, a més, centenars de milers de persones sense casa i va causar danys valorats en prop de 6.470 milions d’euros. Més de set anys després del sisme, les tasques de reconstrucció no han finalitzat.