El conflicte del Pròxim Orient

¿Què és el Gihad Islàmic Palestí, la milícia de Gaza que lluita contra Israel?

¿Per què la mort d’un pres palestí en vaga de fam pot incendiar el Pròxim Orient?

¿Què és el Gihad Islàmic Palestí, la milícia de Gaza que lluita contra Israel?

SAID KHATIB / AFP

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Fa quatre dies que les milícies palestines llancen centenars de coets a territori israelià des de la Franja de Gaza. Normalment es podria assumir que el responsable és Hamàs, la formació palestina que governa de facto a l’enclavament des del 2007. Però aquesta vegada la milícia islamista ha optat per no empunyar les armes. La resposta militar ha sigut del Gihad Islàmic Palestí, un grup, en realitat, amb sis anys més de trajectòria que la totpoderosa Hamàs. ¿Qui és el segon grup militant més gran de Gaza? I, ¿què els ha fet llançar més de 600 projectils en quatre dies? A continuació, algunes claus sobre aquest grup armat.

Per als desil·lusionats

El Gihad Islàmic va néixer a principis de la dècada dels 80. Fathi Shiqaqi i Abdel Aziz Odeh el van crear amb la intenció d’atraure-hi els decebuts amb l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) de Yasser Arafat. Després de la primera intifada, el Gihad es va mantenir ferm amb Hamàs en el rebuig a les negociacions de pau i l’objectiu final de destruir Israel. Però, malgrat que tenen molts punts en comú, el Gihad es diferencia de la milícia que governa Gaza pel desinterès en la política. La seva resistència és només militar. Per això, segons les estimacions del 2021 de la CIA, tenen entre 1.000 i diversos milers d’homes armats. També tenen un important arsenal de coets, morters, coets i míssils antitancs. El Gihad Islàmic no divulga aquesta informació.

Finançat per l’Iran

Segons l’agència d’intel·ligència Shin Bet d’Israel, l’Iran ha enviat coets, armes antitancs i projectils de morter a les dues principals milícies presents a la Franja de Gaza al llarg dels anys. El Gihad té seus estrangeres a Beirut i Damasc, a les quals també els arriben desenes de milions de dòlars dels aliats iranians. Tot i que Hamàs ha trencat els llaços amb Teheran pel seu suport al president Bashar al-Assad en la cruenta Guerra Civil de Síria, el Gihad Islàmic ha estret els vincles amb el règim dels aiatol·làs, que és, alhora, l’arxienemic d’Israel al Pròxim Orient.

Tensa relació amb Hamàs

Notícies relacionades

Tot i que la principal milícia palestina ha donat el seu suport al Gihad en la resposta militar a l’ofensiva israeliana, Hamàs també busca mantenir els seus combatents sota control. Ja l’agost passat va ser el Gihad Islàmic que es va enfrontar militarment a Israel. Centrat en la resistència militar, té molt menys a perdre en els enfrontaments contra l’Estat hebreu. Hamàs, en canvi, mira de preservar el benestar dels dos milions de gazatins que malviuen a la presó «a cel obert més gran del món», i, per aconseguir-ho, opta per evitar la violència sempre que sigui possible. Així, els palestins de Gaza no perden els permisos per treballar dins d’Israel ni han de reconstruir casa seva sense ajudes. D’aquesta manera, Hamàs tampoc posa en risc el flux d’efectiu del seu aliat Qatar. Durant aquesta ofensiva ha establert, juntament amb el Gihad, l’Operació de Sales Conjuntes de les Faccions de la Resistència Palestina per garantir que qualsevol decisió sobre la guerra o l’alto el foc amb Israel es prengui per consens, en lloc de per part d’un sol grup. 

Objectiu: destruir Israel

Han passat més de quatre dècades des que es va crear, però el Gihad Islàmic Palestí continua convençut de la seva missió original. Nascut per resistir Israel, s’ha desplegat de manera destacada a la Cisjordània ocupada, tot i que la seva presència més important continua sent a Gaza. Allà ha sigut precisament on l’Exèrcit israelià ha volgut fer-li mal amb assassinats selectius dels alts càrrecs i bombardejos sobre les seves infraestructures. Israel, per la seva banda, s’ha assegurat de no atacar els llocs de Hamàs per evitar una escalada pitjor, mal vista per la comunitat internacional, i un augment del nombre de baixes israelianes. Les dues milícies són considerades grups terroristes per l’Estat hebreu, els Estats Units i països europeus.