Mediació d’Egipte

Augmenta a 31 el nombre de morts a Gaza en l’última espiral de violència

  • ¿Per què la mort d’un pres palestí en vaga de fam pot incendiar el Pròxim Orient?

Augmenta a 31 el nombre de morts a Gaza en l’última espiral de violència

MOHAMMED ABED / AFP

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Tamim Daoud es va despertar dilluns a la matinada amb un atac de pànic. No era la primera vegada que el petit de quatre anys experimentava un bombardeig, ja que viu a la Franja de Gaza. La seva mare, embarassada de vuit mesos, va aconseguir calmar-lo. Però els atacs eren tan a prop de casa que les finestres del seu edifici van quedar fetes miques. A punt de fer cinc anys el mes que ve, el cosset del Tamim es va quedar sense alè. «El cor del meu petit fill no va poder suportar l’horror del bombardeig», explica el seu pare Mohammad a Middle East Eye. Tamim és un dels sis nens entre les 31 víctimes mortals que han perdut la vida aquesta setmana a causa dels bombardejos israelians sobre l’enclavament.

La família del Tamim no ha tingut temps de processar la seva mort, ja que intenten escapar-se de les bombes. Durant la nit de dijous, ha arribat una cosa semblant a la calma, però encara no hi ha acord per a l’alto el foc malgrat els esforços incansables d’Egipte com a mediador. Hores després de fer-se de dia, s’han reprès els bombardejos israelians sobre la Franja i les milícies palestines, liderades pel Gihad Islàmic de Palestina, han tornat a llançar coets sobre territori enemic. Al llarg dels quatre dies d’enfrontaments, han llançat 876 míssils des de l’enclavament com a resposta als atacs israelians als seus milicians. Més enllà del grapat de combatents palestins assassinats aquests dies, 31 persones han mort i 100 persones han resultat ferides com a resultat de la violència que cau des del cel.

Des de dimarts, Israel ha tancat completament els encreuaments d’entrada i sortida de Gaza. No es permet l’ingrés de productes de primera necessitat, com els combustibles i el gas, i tampoc en poden sortir persones, encara que sigui per motius mèdics i humanitaris urgents. Diverses organitzacions de drets humans han fet una crida d’emergència a l’Estat hebreu perquè obri els dos accessos a l’assistència humanitària. Beit Hanoun i Karem Abu Salem són els passos fronterers que actuen com a principal salvavides de Gaza amb el món exterior.  «Israel va impedir que 292 pacients sortissin per rebre tractament a fora; la majoria són pacients de càncer i 15 han de sortir per rebre un tractament que els salvarà la vida», denuncien en un comunicat. «Ara les seves vides estan paralitzades en perill real» com a resultat del bloqueig total d’Israel, afegeixen. 

Notícies relacionades

A la Kneset, el Parlament israelià, les veus de la ultradreta continuen insistint en la importància de l’operació Escuti Fletxa. «Matarem una família palestina per cada míssil que ens caigui des de Gaza», ha dit el ministre de Patrimoni israelià, Amichai Eliyahu, a la ràdio pública. «Estem en l’apogeu d’una campanya, tant ofensiva com defensiva», ha afirmat el primer ministre Benjamin Netanyahu, en una declaració gravada en vídeo emesa durant una visita a una base aèria. «Qualsevol que vingui a fer-nos mal, veurà com corre la seva sang», ha afegit. L’Exèrcit israelià va iniciar aquesta ofensiva dimarts amb els assassinats selectius de tres membres del Gihad Islàmic. En el bàndol israelià, ha mort un home per l’impacte d’un projectil contra casa seva. 

Mentrestant, els funcionaris egipcis treballen sense parar per aconseguir un alto el foc. «Els esforços d’Egipte per calmar les coses i reprendre el procés polític encara no han donat fruit», segons ha informat als periodistes el ministre de Relacions Exteriors egipci, Sameh Shoukry. La relativament calmada nit ha avivat l’esperança que aviat s’aturessin els combats, però durant el matí Israel ha tornat a bombardejar la Franja i el Gihad Islàmic ha llançat projectils contra els assentaments de Jerusalem i Cisjordània.