Al Mediterrani

Recuperat del fons del mar un barco romà carregat d’àmfores a prop de Sicília

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un barco romà enfonsat al Mediterrani, a prop de l’illa de Sicília (sud), al segle III dC, carregat amb nombroses àmfores, ha sigut recuperat amb una delicada i precisa operació que ha permès treure’l a la superfície i portar-lo a terra.

El conseller de Cultura sicilià, Francesco Paolo Scarpinato, ha celebrat en un comunicat aquesta maniobra d’«extraordinària importància» que suposa una fita en l’arqueologia de l’illa.

Les restes del barco es van trobar el juliol del 2020 a uns cent metres de la costa de la localitat de Marausa, a prop de la ciutat de Trapani, a només dos metres de profunditat.

El barco era al lloc en el qual es va enfonsar en algun moment del segle III dC quan transportava nombroses àmfores i altres objectes, ja que es creu que es tracta d’una «nau onerària», dedicada al comerç a l’Antiga Roma.

Gairebé dos mil·lennis després, el celler, la panxa de l’embarcació, es mantenia semienterrat al fons marí sicilià, però ara ha pogut ser treta a la superfície i trasportada a terra ferma.

La primera tasca dels arqueòlegs va ser «excavar» les restes amb aspiradors submarins, documentar les troballes i després recuperar el càrrec, entre el qual hi ha àmfores, cistelles, llums d’oli i objectes metàl·lics que hauran de ser estudiats.

Després es va començar a planejar l’elevació de les restes, per a la qual cosa va ser necessari assegurar-los primer amb xarxes i teixits que van evitar que la fusta es desintegrés, per després «engabiar-la» en una estructura metàl·lica.

Posteriorment van aconseguir elevar a la superfície aquesta «gàbia» amb la nau dins i portar-la al port de la ciutat de Marala, per després custodiar-la al seu Museu Arqueològic «Baglio Anselmi», on se li ha aplicat un primer tractament de conservació.

El trasllat al museu tindrà lloc demà dimecres al matí, i en un primer moment serà submergida en una piscina d’aigua dolça per a la seva dessalinització i la seva consolidació física.

El lloc de la troballa, la costa occidental de Sicília, sol reservar sorpreses, com les restes de batalles com les guerres púniques entre Roma i Cartago o mercants enfonsats en aquesta ruta, amb la qual la capital de l’Imperi importava vi o oli de províncies com Hispània.

Notícies relacionades

Doncs en aquesta zona s’erigien ports de referència a les rutes comercials del «Mare Nostrum», com les ciutats de Drepanum (l’actual Trapani), l’illa de Mozia, vella colònia hel·lènica, o Lilibea, on s’assenta l’actual Marsala.

Precisament aquest últim descobriment de Marausa té un germà «bessó», una altra nau de càrrega descoberta el 1999 i custodiada al mateix museu després de la seva recuperació, i és també clau per a les investigacions sobre el transport de l’Antiga Roma.

Temes:

Itàlia Roma