Tensió en alta mar

Els EUA publiquen un vídeo de la temptativa de col·lisió d’un barco de guerra xinès a l’estret de Taiwan

  • Un avió privat s’estavella després de sobrevolar Washington i ser interceptat per un caça F-16

  • Un portaavions xinès creua l’estret de Taiwan

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Marina dels EUA ha publicat aquest dilluns un vídeo que mostra la «insegura interacció», segons la qualifica, entre un destructor nord-americà i un barco de guerra xinès a l’estret de Taiwan dissabte.

En el vídeo, aparentment fet des de l’angle del destructor USS Chung-Hoon, es veu com el barco xinès pràcticament intercepta l’altre barco creuant-se en la seva trajectòria a una distància prèviament detallada de 137 metres, segons els EUA i el Canadà, la Marina del qual estava fent maniobres conjuntes amb la nord-americana.

Periodistes del portal canadenc Global News, que anaven a bord del barco HMCS Montreal, van observar l’incident en aigües de l’estret de Taiwan, ocorregut mentre els ministres de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, i el seu homòleg xinès, Li Shangfu, assistien al Diàleg Shangril-La (2-4 de juny) a Singapur, el fòrum de seguretat anual més important d’Àsia.

El conflicte de Taiwan

Preguntat per aquest succés, Li va denunciar el diumenge que no «es tracta de travessies innocents, sinó de provocacions», i va reiterar que la Xina no renuncia a la per prendre Taiwan, illa autogovernada que Pequín considera una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang es van replegar allà el 1949 després de perdre la guerra civil.

Per la seva part, el secretari de Defensa dels EUA, que subministra armament a l’illa i en principi la defensaria, va assegurar dissabte que, tot i que el seu país no busca la confrontació, «no titubejarem davant la coerció o l’abús», en línia similar a Li.

Els Estats Units i el Canadà van assegurar que es trobaven en aigües internacionals quan es va produir l’incident dissabte, mentre que Pequín va defensar que es tractava de les seves aigües territorials.

L’esdevingut va posar de manifest les tensions entre les dues superpotències i els riscos que hi hagi deficiències en la comunicació en matèria de Defensa, sense que Austin ni Li es reunissin en els marges del fòrum malgrat coincidir-hi durant tres dies.

Notícies relacionades

Pequín havia denegat dilluns la petició de Washington que tots dos dialoguessin a Singapur, i va culpar de la decisió els EUA, que van sancionar Li el 2018 després d’acusar-lo de comprar armament a l’empresa estatal russa Rosoboronexport.

Li va assegurar ahir que està «obert» a la comunicació amb la part nord-americana, però va emfatitzar que «si no hi ha respecte mutu, el diàleg no és productiu». EFE