Dia d’Europa

Scholz demana mantenir el suport a Ucraïna i esgrimeix la UE com a «garantia» davant Moscou

  • Putin, el Dia de la Victòria: «Occident ha desencadenat una autèntica guerra contra Rússia»

Scholz demana mantenir el suport a Ucraïna i esgrimeix la UE com a «garantia» davant Moscou

FREDERICK FLORIN / AFP

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Cap de nosaltres vol tornar a l’època en què a Europa s’aplicava la llei del més fort. Quan els països més petits havien de sotmetre’s als més grans. Quan la llibertat era un privilegi d’uns quants i no un dret fonamental de tots. Aquesta Unió Europea –unida en la seva diversitat– és la millor garantia que aquell passat no torni. I per això el missatge d’aquest 9 de maig no és el que avui sona des de Moscou. El passat no triomfarà sobre el futur i nostre futur és la Unió Europea», ha avisat el canceller alemany, Olaf Scholz, durant un debat al Parlament Europeu en el qual ha defensat una UE «geopolítica», «ampliada» i «reformada».

Convidat a intervenir a l’hemicicle d’Estrasburg en el Dia d’Europa, que se celebra aquest 9 de maig, el socialdemòcrata alemany ha reconegut que el Vell Continent s’enfronta a moments «desafiadors» amb una «invasió brutal» de Rússia a Ucraïna, que és també un atac als valors i principis que ens han guiat des de la fundació de la Unió Europea com són «el respecte dels drets humans, del dret internacional, la llibertat i la democràcia i el dret d’autodeterminació». Scholz ha defensat davant els eurodiputats la necessitat de tancar files amb aquests principis i continuar recolzant Ucraïna tot el temps «que sigui necessari», ha insistit recordant que Alemanya és el país que més està ajudant econòmicament Kíiv.

Parafrasejant l’escriptor Oscar Wilde, Scholz ha recordat que el futur pertany als que veuen les oportunitats abans que siguin òbvies. «No pertany als nostàlgics. I, sens dubte, no pertany als revisionistes que somien la glòria nacional o anhelen el poder imperial. Els ucraïnesos estan pagant amb les seves vides aquest deliri del seu poderós estat veí. A 2.200 quilòmetres al nord-est d’aquí, a Moscou, Putin fa desfilar avui els seus soldats, tancs i míssils. No ens deixem intimidar per aquesta demostració de força. Mantinguem-nos ferms en el nostre suport a Ucraïna, tot el temps que sigui necessari», ha reivindicat advocant per establir les bases de reconstrucció del país perquè no es tracta només d’una oportunitat per a Kíiv, sinó per a tot Europa. «Una Ucraïna puixant i democràtica és el millor que podem contraposar a aquesta política vergonyosa que porta a terme [Vladímir] Putin al nostre continent», ha reprovat.

Els Estats Units i la Xina

El polític alemany ha avisat que els que persegueixen un «somni de grandesa» a Europa estan en el passat i que el futur ha de passar per una Europa més unida, més transparent, on hi hagi més cooperació, una Unió Europea «geopolítica», «ampliada» i «reformada». Un futur en què els Estats Units són l’«aliat més important». I, per mantenir-lo, Europa haurà d’invertir més en «seguretat i defensa», en cadenes de subministrament «més segures».

Quant a la Xina, un «soci, competidor i rival sistèmic», la UE ha de reduir la seva dependència del gegant asiàtic, tot i que sense arribar a un «desacoblament total», ha defensat apostant alhora per negociar i tancar acords comercials amb Mercosur, Mèxic, Índia, Indonèsia, Austràlia, Kenya i altres països. «Uns acords justos que fomentin el desenvolupament econòmic dels nostres socis i no ho impedeixin. I això significa que la primera transformació de les matèries primeres s’ha de fer in situ i no a la Xina o un altre lloc», ha explicat.

Decisions per majoria qualificada

Notícies relacionades

Quant a la política d’ampliació de la UE, el canceller és partidari d’incentivar les incorporacions dels nous socis dels Balcans occidentals, i ha demanat als grups polítics que els recolzin, tot i que això exigirà abans reformes internes com per exemple l’eliminació del dret de veto i la introducció de decisions per majoria qualificada en política exterior i fiscalitat, dos àmbits en què actualment s’exigeix la unanimitat i que volen preservar països com ara Polònia davant la postura de països com Alemanya, França i Espanya.

«Continuaré intentant convèncer-los. Als escèptics els dic: la unanimitat no és el que ens dona més legitimitat democràtica. Justament el contrari, la recerca d’aliances és el que ens distingeix, la recerca del compromís», ha recordat. «Necessitem poder prendre decisions per poder ser capaços d’actuar», ha respost durant el torn de respostes remarcant que amb futures ampliacions i més països en la família europea tot serà més difícil. «Comencem a parlar d’això per no haver de fer-ho després de manera precipitada quan les adhesions futures siguin en potència», ha reivindicat.