Conflicte bèl·lic

El Papa reprèn el diàleg amb els ortodoxos russos en un altre intent de frenar la guerra a Ucraïna

En pocs dies, Francesc es reuneix amb els metropolitans Hilarió i Antoni, l’anterior i actual ‘ministre’ d’Exteriors del patriarcat de Moscou

El Papa reprèn el diàleg amb els ortodoxos russos en un altre intent de frenar la guerra a Ucraïna

TAMAS KOVACS / EFE / EPA

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Més intents del Papa i del Vaticà per aturar la guerra russoucraïnesa. Francesc ha mantingut aquest dimecres una breu trobada amb el metropolità ortodox Antoni de Volokolamsk, responsable del Departament d’Afers Exteriors del patriarcat de Moscou. Es tracta de la primera trobada amb un emissari del patriarca Ciril I des que Rússia va envair Ucraïna. Antoni també es va reunir dimarts amb el prefecte per a les Esglésies Orientals del Vaticà, Claudio Gugerotti. 

La trobada arriba dies després que Francesc es reunís a Budapest amb el metropolità Hilarió, que va ser durant 13 anys precisament cap del departament d’Exteriors del patriarcat moscovita (fins a l’any passat). La reunió també es produeix després que, tot seguit, el Papa informés, sense donar-ne detalls, que hi ha en marxa una «missió» per portar la pau a Ucraïna i que està disposat a «fer el que sigui necessari» per frenar el conflicte.

Hilarió ha desmentit que, durant la cita, es parlés de qüestions polítiques. Però tot i així, les dues reunions constitueixen un nou pas cap endavant després que l’any passat Ciril I i el Papa mantinguessin un fortíssim encreuament d’opinions, després del seu històric reacostament a Cuba el 2016.

Mediació exitosa

«No es converteixi en l’escolà de Putin», li va arribar a dir el maig del 2022 Francesc a Ciril I, molt pròxim al president rus, Vladímir Putin. A continuació, la Santa Seu va comunicar que s’havia cancel·lat una trobada planejada entre tots dos a Jerusalem.

En aquest sentit, la raó del reacostament potser pot trobar-se en les exitoses gestions del Papa de l’últim any, entre les quals la seva mediació per als intercanvis de presos russos i ucraïnesos, confirmades també per les autoritats de Kíiv. Un capital del qual encara no poden beneficiar-se altres figures polítiques que s’han ofert com a mediadores en el conflicte russoucraïnès, com el president del Brasil, Luis Inácio Lula da Silva

Tant és així que la setmana passada fins i tot el primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, li va demanar ajuda a Francesc per aconseguir la restitució dels nens «emportats per la força» per Rússia enmig del conflicte. A més d’això, Xmihal va tornar a convidar Francesc a viatjar a Ucraïna. 

Monjos sota arrest

L’interrogant, tot i així, és quin espai de maniobra té realment el Papa per facilitar un procés de pau entre els dos països, quan tots dos semblen enrocats en les seves postures i Rússia continua efectuant accions bèl·liques a Ucraïna.

Notícies relacionades

A més, la mateixa posició de les esglésies ortodoxes no és un monòlit i, a Ucraïna, diversos membres de la branca fidel a Moscou han caigut en la mira de les autoritats ucraïneses. És el cas del metropolità Pavel Lebed, que gestiona el monestir de Pechersk Lavra a Kíiv, que recentment va ser posat sota arrest domiciliari

Lebed, que va ser acusat de justificar la invasió de Rússia, ha negat aquestes acusacions, segons ha informat la BBC. «Mai he estat de part de l’agressió. Estic en contra de l’agressió. I ara soc a Ucraïna. Aquesta és la meva terra», va dir el prelat.