Conflicte a Ucraïna

Rússia jutja l’opositor Ievgueni Roizman per criticar l’exèrcit

  • Els canvis d’Elon Musk a Twitter beneficien la propaganda de Rússia

Rússia jutja l’opositor Ievgueni Roizman per criticar l’exèrcit

Anna Yurieva (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Rússia prossegueix la seva purga d’opositors. Aquest dimecres ha començat el judici en contra de l’antic alcalde de Iekaterinburg Ievgueni Roizman, que s’enfronta a la possibilitat de poder passar cinc anys entre reixes acusat de «desacreditar» l’Exèrcit. Conegut per ser dels pocs regidors que van governar una gran ciutat russa sense formar part de l’oficialisme, Roizman s’ha declarat innocent.

Aquest polític independent criticava sense pèls a la llengua i de manera bastant informal els líders del país, acusant fins i tot les autoritats de col·laborar amb grups criminals per saber més informació d’ell. La seva fervent oposició a la invasió d’Ucraïna dictada per Vladímir Putin ja li ha costat fins a tres multes i la prohibició d’utilitzar xarxes socials o participar en qualsevol acte públic. L’agost passat va ser detingut i al novembre el Kremlin el va afegir la llista d’«agents estrangers». Tot i així, per ara és un dels escassos crítics que segueixen en llibertat.

Més enllà de la política, Roizman també és conegut i apreciat per haver sigut un activista contra les drogues. Durant el seu període com a alcalde de Iekaterinburg va mantenir la fundació amb què ajudava persones addictes i va tornar-hi quan va abandonar la vida política. L’organització segueix en funcionament, si bé el seu fundador ha hagut de passar cada vegada més temps als jutjats.

Onada de repressió

Notícies relacionades

Criticar l’Exèrcit rus no és una cosa que solgui quedar impune. Ho demostra l’empresonament d’opositors com Vladímir Karà-Murzà o Ilià Iàxin, així com el tancament de mitjans independents com Nóvaia Gazeta o la ràdio Eco de Moscou, tots ells crítics en més o menys mesura de l’ofensiva a Ucraïna. El primer d’ells estarà 25 anys a la presó, acusat d’alta traïció. Iàxin estarà nou anys a la presó per haver «desacreditat» les forces armades, però no va donar importància a aquest fet a l’afirmar que en aquell període de temps Putin ja no seguirà en el poder.

També es troba entre reixes el periodista nord-americà Evan Gershkovich, acusat en aquest cas d’espionatge. Aquest reporter de ‘The Wall Street Journal’ va ser detingut el 29 de març passat a Iekaterinburg. A la regió on es troba aquesta urbs, Sverdlovsk, s’han detectat canals de Telegram que difonen imatges i informació de les arribades de periodistes estrangers, fins i tot amb acusacions d’«espionatge» i imatges obtingudes de sistemes de videovigilància. En aquests, s’incita qualsevol seguidor a informar si veu qui apareix assenyalat en aquests ‘posts’.

Temes:

Rússia