Repressió del Kremlin

Condemnen a 25 anys de presó per traïció l’opositor rus Karà-Murzà

La pena de presó és la més alta imposada des de l’inici de la invasió d’Ucraïna per a aquest tipus de delictes

Condemnen a 25 anys de presó per traïció l’opositor rus Karà-Murzà

BRENDAN SMIALOWSKI

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Un tribunal de Moscou ha condemnat Vladímir Karà-Murzà, crític declarat del Kremlin, a un quart de segle de presó, la pena més dura des que Rússia va envair Ucraïna, després de declarar-lo culpable de traïció i altres delictes que ell va negar.

Karà-Murzà, de 41 anys, pare de tres fills i polític de l’oposició amb passaports rus i britànic, va passar anys denunciant el president Vladímir Putin i pressionant els governs occidentals perquè imposessin sancions a Rússia i a russos a títol individual per suposades violacions dels drets humans.

Els fiscals de l’Estat, que havien sol·licitat al tribunal que l’empresonés durant 25 anys, l’havien acusat de traïció i de desacreditar l’Exèrcit rus després que critiqués el que Moscou denomina la seva «operació militar especial» a Ucraïna.

En una entrevista a la CNN emesa hores abans de la seva detenció, Karà-Murzà havia afirmat que Rússia estava dirigida per un «règim d’assassins». També havia aprofitat discursos als Estats Units i a tot Europa per acusar Moscou de bombardejar objectius civils a Ucraïna, acusació que aquesta ha rebutjat.

A imatge dels judicis de Stalin

En el seu discurs final davant el tribunal la setmana passada, Karà-Murzà havia comparat el seu judici, celebrat a porta tancada, amb els judicis espectacle de Ióssif Stalin en la dècada del 1930 i s’havia negat a demanar al tribunal que l’absolgués, i va afirmar que es mantenia ferm i estava orgullós de tot el que havia dit.

«Se suposa que els criminals es penedeixen del que han fet. Jo, en canvi, soc a la presó per les meves opinions polítiques. També sé que arribarà el dia en què la foscor sobre el nostre país es dissipi», havia dit. Poc després d’enviar desenes de milers de soldats a Ucraïna el febrer de l’any passat, Rússia va introduir una àmplia legislació de censura en temps de guerra que s’ha utilitzat per silenciar les veus dissidents en tota la societat. Actualment, «desacreditar» l’Exèrcit es pot castigar amb fins a cinc anys de presó i difondre’n deliberadament informació falsa pot comportar una pena de 15 anys de presó.

En un moment de lluita existencial contra Occident, els polítics progovernamentals afirmen que la unitat de la societat és vital i han descrit els ciutadans russos que qüestionen les accions de Moscou a Ucraïna com a part d’una quinta columna prooccidental que intenta soscavar la campanya militar.

Notícies relacionades

En dues ocasions, el 2015 i el 2017, Karà-Murzà va caure sobtadament malalt en el que ell va dir que van ser enverinaments per part dels serveis de seguretat russos; en tots dos casos, va caure en coma abans de recuperar-se finalment.

Les autoritats russes van negar la seva implicació en els incidents. Els advocats de Karà-Murzà afirmen que, com a conseqüència d’això, pateix un greu trastorn nerviós anomenat polineuropatia.

Temes:

Rússia