Els problemes legals de l’expresident dels EUA

Arrenca a Nova York el judici civil contra Trump per violació

  • Donald Trump, contra les cordes de la justícia

Arrenca a Nova York el judici civil contra Trump per violació

EDUARDO MUNOZ / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Tres setmanes després que Donald Trump es convertís en el primer expresident dels Estats Units imputat pel penal en la història del país, i el mateix dia en què Joe Biden ha anunciat que buscarà la reelecció el 2024, s’obria aquest dimarts a Nova York un altre dels malsons legals per al republicà, que aspira a tornar a competir amb Biden per ocupar el Despatx Oval. En un tribunal federal de Manhattan arrencava amb la selecció del sis homes i tres dones per a un jurat el judici civil al qual Trump s’enfronta per l’acusació de violació que ha presentat contra ell E. Jean Carroll, una antiga columnista de la revista ‘Elle’ que assegura que va ser sexualment agredida a mitjans dels anys 90 pel llavors empresari immobiliari en un emprovador de Bergdoff Goodman.

Carroll, que ara té 79 anys, va denunciar per primera vegada públicament l’atac de Trump en un llibre el 2019 i va interposar llavors una demanda per difamació, després que el llavors president rebutgés les seves acusacions i digués de la dona: «no és el meu tipus». Quan l’any passat la governadora de Nova York va firmar la llei de supervivents adults, que va eliminar algunes limitacions temporals a la denúncia d’agressions sexuals antigues i els va donar un any per presentar demandes, Carroll va plantejar el primer dia en què va ser possible la que ara arriba a judici.

L’acusació

Segons s’afirma en un dels documents judicials, Carroll i Trump, que es coneixien de cercles socials compartits a Nova York, van coincidir a la botiga i ell li va demanar ajuda per comprar un regal per a «una noia». Ella el va acompanyar a la secció de llenceria. En un moment donat ella va acabar en un emprovador, on ell es va ficar i «la va forçar contra una paret, la va immobilitzar amb la seva espatlla i la va violar». Segons la denúncia, «li va abaixar les mitges, va moure els seus dits pels genitals de Carroll i la va penetrar per força amb el seu penis». La suposada agressió es va produir el 1995 o el 1996 i va durar dos o tres minuts.

El jutge Lewis Kaplan, que presideix el cas, ha rebutjat diversos intents de la defensa de Trump de desestimar el cas i de posposar-lo. El magistrat, que ha liderat processos contra la màfia i que va dictar una sentència de cadena perpètua contra un operatiu d’Al-Qaida, també va donar llum verda en la fase preliminar que en el procés s’utilitzi el vídeo del 2005 que va reaparèixer mesos abans de les eleccions presidencials del 2016 en què Trump presumia que la fama li permetia fer el que volgués amb les dones, incloent-hi «agafar-les pel cony». 26 dones, incloent-hi Carroll, han denunciat públicament Trump per conducta sexual inapropiada.

Almenys tres d’aquestes dones seran convocades a testificar pels advocats de Carroll, que aquest dimarts ha acudit a l’inici a Nova York d’un judici que s’espera que duri entre cinc i deu dies i on la demandant busca una compensació econòmica. Seran la mateixa Carroll; l’empresària Jessica Leeds, que assegura que el 1979 Trump li va realitzar tocaments al pit en un vol en primera classe; i la periodista Natasha Stoynoff, que diu que la va acorralar el 2005 en una habitació a Mar-a-Lago, on havia acudit a entrevistar Trump i la seva dona Melania, i la va empènyer contra la paret i la va besar contra la seva voluntat.

Trump, absent 

Trump no necessita ser present en el judici i no està previst que sigui cridat a testificar pels advocats de Carroll, tot i que podria decidir testificar en la seva pròpia defensa. Els lletrats de la demandant sí que podrien utilitzar en el procés la deposició que l’expresident va fer a l’octubre en la instrucció, una declaració en la qual, entre altres coses, Trump va confondre l’antiga columnista amb la seva primera dona, Marla Maples, quan se li va mostrar una fotografia.

La defensa de l’expresident, mentrestant, mirarà de minar la credibilitat de Carroll, posant un dels seus focus en la seva falta de denúncia fins al 2019. Carroll assegura que els ho va dir a dues amigues i que una d’elles li va recomanar no parlar públicament. Està previst que les dues testifiquin també.

 

 

 

Notícies relacionades