Conflicte a l’est d’Europa

Moscou acusa Ucraïna i Occident d’incitar els joves russos a la revolució

Recentment una jove va ser detinguda per l’assassinat amb explosius d’un bloguer militar pròxim al Kremlin

Moscou acusa Ucraïna i Occident d’incitar els joves russos a la revolució

KREMLIN / DPA

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Aleksandr Bórtnikov, el cap del servei de seguretat rus (FSB, per les seves sigles en rus) va acusar aquest dimarts Kíiv i els països occidentals d’animar els russos més joves a participar «en activitats subversives, terroristes i extremistes», en plena ofensiva russa a Ucraïna. «Els serveis de seguretat ucraïnesos i els seus caps occidentals han llançat una campanya ideològica i de reclutament agressiva dirigida als nostres ciutadans, en particular a la generació més jove», va afirmar Bórtnikov en una reunió del Comitè Antiterrorista rus, segons un comunicat dels mateixos serveis secrets, hereus del famós KGB soviètic.

Segons el mateix Bórtnikov, des del febrer les forces de seguretat han frustrat 118 «crims terroristes comesos per joves i adolescents». Els més joves també han sigut els més proclius a abandonar el país, segons el Rosstat, el servei estatal d’estadístiques rus. En concret, 1,3 milions de treballadors de menys de 35 anys van abandonar el país al llarg del 2022. Els passos fronterers de Geòrgia, el Kazakhstan, Finlàndia i Mongòlia han vist passar molts russos que fugien del país per por de ser cridats a files, en especial a finals de setembre, quan es va anunciar la mobilització parcial.

Atacs terroristes

Les paraules del cap de l’FSB recorden les de la setmana passada del president rus, Vladímir Putin, que va acusar els serveis secrets occidentals d’estar implicats en atacs terroristes a Rússia. A principis de març el conegut bloguer militar Maxime Fomine va ser assassinat amb un explosiu a Sant Petersburg. La principal acusada, Daria Trepova, va ser detinguda a principis d’abril.

Notícies relacionades

Al llarg del 2022 diferents russos van ser detinguts per haver incendiat comissaries militars on es recluta homes russos perquè vagin al front d’Ucraïna; fins i tot un d’ells va arribar a obrir foc amb una arma contra un oficial de reclutament a Ust-Ilimsk, a Sibèria, a finals de setembre del 2022. Des de l’inici del conflicte, el 24 de febrer de l’any passat, també s’ha detingut diversos ciutadans russos per «desacreditar» l’Exèrcit rus amb les seves crítiques a les accions d’aquest a Ucraïna o per les acusacions de crims de guerra.

Per aquests mateixos delictes, la justícia russa va condemnar l’opositor Ilià Iaixin a nou anys de presó, que va declarar en un directe de YouTube que la matança de Butxa la van realitzar soldats russos, i Vladímir Karà-Murzà es troba a l’espera de saber quants anys de condemna rebrà per alta traïció i altres càrrecs. La fiscalia russa demana fins a 25 anys de presó per a ell, que en el seu torn d’última paraula va defensar que no es penedeix de res.