Atac a Sant Petersburg

Rússia deté Daria Trepova per l’assassinat del bloguer militar Vladlen Tatarski en un atemptat bomba

La dona de 26 anys és sospitosa d’haver-li entregat l’explosiu camuflat durant un acte en una cafeteria

AGENCIAS

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Amb el record de l’atemptat contra Daria Duguina l’agost del 2022, les files del nacionalisme rus van patir una nova baixa aquest diumenge passat amb l’assassinat del bloguer Vladlen Tatarski en un atac amb bomba executat en una cafeteria de Sant Petersburg. La policia russa va detenir aquest dilluns la principal acusada, Daria Trepova, de 26 anys, que les autoritats de Rússia acusen d’haver treballat en aquest atac junt amb els serveis secrets ucraïnesos i el Fons Anticorrupció de l’opositor rus Aleksei Navalni, una organització titllada d’extremista pel govern.

La mare i germana de Trepova van ser traslladades a comissaria per declarar, però el Ministeri de l’Interior rus va assegurar que no van ser detingudes. El mateix organisme va fer públic un vídeo de l’arrestada, en el qual després d’haver passat hores sota custòdia policial, admet haver portat un artefacte a l’esdeveniment del «Front Cibernètic Z», un grup nacionalista pro-rus.

L’explosiu estaria amagat en una estatueta que va donar al bloguer militar. Les autoritats sanitàries van detallar que, després de la deflagració, hi va haver 32 ferits, 10 en estat greu, i 16 persones més –entre elles una adolescent de 14 anys–, en estat moderat. Segons van indicar mitjans russos, Trepova va ser detinguda durant 10 dies al principi de l’ofensiva per protestar contra aquesta i la nit de l’atemptat, les forces de seguretat russes havien posat Trepova a la llista de persones en recerca i captura, segons va recollir l’agència russa de notícies Interfax.

Bloguer militar prorús

El bloguer assassinat, el nom real del qual és Maxim Fomin, va néixer al Donbass, a l’est d’Ucraïna el 1982, llavors Unió Soviètica. Exconvicte per atracar bancs –va fugir de la presó en el marc de la guerra de Donbass–, actualment era un conegut internauta i militar que seguien, en el seu canal de Telegram, prop de 500.000 persones. També va combatre junt amb les milícies separatistes prorusses entre el 2014 i el 2019 contra l’exèrcit regular ucraïnès. Posteriorment va canviar el fusell pel telèfon i va anar junt amb l’exèrcit rus a l’ofensiva a Ucraïna.

Ell formava part dels bloguers de la línia dura nacionalista i era crític amb els comandaments militars russos per, segons ell, ser «massa tous», tot i que rarament parlava malament del president rus, Vladímir Putin. El mateix Putin ha reconegut la importància d’aquests propagandistes fins al punt que el Kremlin ha creat un organisme per coordinar el Govern amb aquests creadors de contingut.

Notícies relacionades

A més del seu canal, també formava part del Front Cibernètic Z. Diumenge passat participava en una trobada d’aquesta organització de suport a l’exèrcit rus quan va morir a causa de l’explosió. Va ser un dels convidats en la cerimònia d’annexió de les regions ucraïneses de Kherson, Zaporíjia, quan va dir que Rússia «derrotarà tothom, matarà tothom, robarà tothom» per aconseguir el que vol. També va etzibar en una ocasió que els ucraïnesos «són russos mentalment malalts».

Tatarski és la segona personalitat partidària de la guerra assassinada en territori rus, després que a l’agost morís en un atemptat bomba la filla de l’ideòleg ultranacionalista Alexander Duguin, Daria Dugina.