Nou membre de l’OTAN

Rússia anuncia el reforç dels seus sistemes de defensa antiaèria a la frontera amb Finlàndia

Moscou també incrementa les seves unitats junt amb Ucraïna per contrarestar els atacs de les tropes de Kíiv

Rússia anuncia el reforç dels seus sistemes de defensa antiaèria a la frontera amb Finlàndia

MINISTERIO DE DEFENSA RUSO / EFE

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Rússia ha anunciat aquest dilluns la seva intenció de reforçar les forces de defensa antiaèria «per defensar la frontera estatal nord-oest del país en correspondència amb l’increment de les amenaces». Aquesta decisió arriba després de la recent incorporació de Finlàndia a l’OTAN i la possible entrada de Suècia, l’adhesió de la qual es troba a l’espera de la ratificació de Turquia i Hongria. Els dos països nòrdics van sol·licitar la seva incorporació a l’Aliança Atlàntica com a conseqüència de la invasió russa d’Ucraïna. Finlàndia comparteix més de 1.300 quilòmetres de frontera amb Rússia.

L’anunci l’ha realitzat el subcomandant de la Força Aeroespacial russa, Andrei Demin, en una entrevista amb el diari ‘Krasnaia Zvezda’, del Ministeri de Defensa, però no ha detallat quin tipus de mesures aplicarà Moscou. El mes de maig, el president rus, Vladímir Putin, va treure importància a l’ampliació de l’OTAN i va considerar que no suposava una «amenaça directa» per a Rússia, però sí que va avisar que si es donava una «expansió de la infraestructura militar en aquests territoris» hi hauria una «resposta» per part del Kremlin.

Ucraïna

D’altra banda, Demin ha informat de l’increment considerable de sistemes de defensa antiaèria al costat de les seves fronteres amb Ucraïna, a les zones pròximes als enfrontaments entre l’Exèrcit rus i l’ucraïnès. «A les zones pròximes a l’operació militar especial es va duplicar el nombre d’unitats equipades amb sistemes de míssils antiaeris de mitjà i llarg abast (S-400, S-300PM2 i S-350) i es va multiplicar per cinc el nombre de sistemes d’artilleria antiaèria Pantsir-S», ha precisat.

Aquests sistemes, ubicats des de les zones frontereres russes –Bélgorod, Briansk i Kursk– fins a les de màxim abast dels mitjans d’atac aeri ucraïnesos, «estan emplaçats sota un comandament conjunt», ha afegit.

Des de l’inici de la campanya militar russa a Ucraïna, les forces ucraïneses han atacat en reiterades ocasions instal·lacions militars en territori rus, i ha aconseguit penetrar de vegades a diversos centenars de quilòmetres.

Sense canvis radicals

En termes generals, el subcomandant rus ha destacat la necessitat de reformar les forces de defensa antiaèria, tot i que ha reconegut que de moment no estan previstos canvis radicals en aquestes unitats.

Notícies relacionades

«En aquests moments resulta anticipat parlar de reformes en les tropes de defensa antiaèria i defensa antimíssils. Però això és una cosa que sens dubte es planifica i que es portarà a terme. L’objectiu dels futurs canvis serà el desenvolupament d’aquestes forces, dirigit a perfeccionar el sistema de defensa antiaèria de Rússia», ha explicat.

L’últim any, segons ha reconegut Denim, les unitats de defensa antiaèria russes «van gastar mil vegades més de míssils dirigits antiaeris que durant els exercicis de preparació combativa el 2021». «Això incideix directament en el nivell de preparació dels especialistes i la coordinació de les unitats de combat de la defensa antiaèria» russa.