Moviment anti-Macron

Desplegament policial de màxims a França per a la nova jornada de protestes

La policia disposa de 13.000 agents a l’advertir un «risc molt greu per a l’ordre públic»

2
Es llegeix en minuts
France Presse

La policia francesa espera que més manifestants disposats a la violència s’uneixin a les marxes contra la reforma prevista de les pensions, ha dit el cap de la policia de París dimarts, hores abans d’una nova ronda de manifestacions i vagues arreu del país. El dispositiu previst és de 13.000 agents desplegats al llarg del dia.

Milions de persones s’han manifestat, majoritàriament pacíficament, i s’han unit a la vaga des de mitjans de gener per expressar la seva oposició als plans del president Emmanuel Macron de fer que la majoria treballi dos anys més fins als 64 anys. Però la frustració pública ha evolucionat cap a un sentiment anti-Macron més ampli.

Les protestes s’han intensificat des que el Govern va utilitzar poders constitucionals especials per eludir el Parlament en una votació final sobre el projecte de llei de pensions fa gairebé dues setmanes, provocant escenes de caos que recorden als disturbis dels partidaris del moviment dels armilles grogues durant el primer mandat de Macron com a president.

«Molt atents»

Laurent Nunez, president de la Prefectura de Policia de París, va dir a la ràdio France Inter que les agències de seguretat creien que més persones amb intencions de violència podrien unir-se a les protestes i que la policia havia d’estar preparada. «Estem parlant d’individus que sovint estan sent vigilats pels serveis d’intel·ligència (...) i estem molt atents a la seva presència», va dir Núñez.

El ministre de l’Interior, Gerald Darmanin, va declarar dilluns que les autoritats havien observat recentment una tendència cap a una violència més gran dirigida contra l’Estat i que preveien un «risc molt greu per a l’ordre públic» en les concentracions de dimarts.

Notícies relacionades

«Un total de 13.000 agents de policia es desplegaran durant les protestes al llarg del dia, més que mai», va dir Darmanin. Laurent Berger, líder del sindicat francès més gran, la CFDT, va dir que la violència era una distracció. «El que m’indigna és que aquesta violència, que condemno... eclipsi la formidable mobilització que ha sigut aclaparadorament pacífica», va declarar Berger.

Berger va dir que els intents d’entaular converses entre els líders sindicals i el Govern havien fracassat i que Macron havia de «fer una pausa» en l’augment de l’edat de jubilació i mostrar «un gest d’apaivagament» per calmar els ànims. Berger va suggerir nomenar mediadors per ajudar el diàleg entre el Govern i els sindicats en els pròxims mesos.

Temes:

Pensions França