Macron insisteix que la reforma de les pensions és «necessària»

El president francès comprèn l’«enuig legítim» de part de la ciutadania, però condemna la violència en les protestes i confia que la reforma entri en vigor aquest any

Macron insisteix que la reforma de les pensions és «necessària»

SEBASTIEN BOZON / AFP

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

 El president de França, Emmanuel Macron, ha defensat aquest dimecres amb vehemència la reforma de les pensions que ha tret milers de persones als carrers de tot el país i ha derivat en mocions de censura contra el seu Govern, remarcant que es tracta d’una llei «necessària» i que, a l’aplicar-la, previsiblement aquest mateix any, pensa en l’«interès general del país».

Macron ha trencat aquest dimecres el silenci mantingut des que divendres passat el seu Govern va forçar l’aprovació parlamentària d’una polèmica reforma, a costa de les massives protestes als carrers i que dilluns es votessin dues mocions de censura que van obtenir un suport sense precedents en l’actual legislatura per part de l’oposició.

El text planteja elevar de 62 a 64 anys l’edat de jubilació i amplia el període mínim de cotització. Macron ha explicat en una entrevista a TF1 i France 2 que no ha emprès aquests canvis per «plaer», sinó per garantir la supervivència del sistema de pensions: «Hauria preferit no fer-la». El president, que esperarà a l’avaluació de la llei per part del Consell Constitucional per promulgar-la, ha explicat que, quan es va incorporar al mercat laboral, França tenia tot just deu milions de pensionistes i, per a la dècada del 2030, «n’hi haurà 20 milions».

Macron ha defensat altres mesures econòmiques adoptades des de la seva arribada a l’Elisi –per exemple la pujada del salari mínim– i ha qüestionat el paper de l’oposició política, a la qual ha acusat d’ocultar dins de les seves propostes una «fórmula màgica» que seria el dèficit i que implicaria hipotecar futures generacions a costa de no emprendre canvis en l’actualitat.

En contraposició, ha plantejat una «contribució excepcional» a partir dels beneficis extraordinaris de les empreses, de tal manera que les grans companyies passin de «recomprar les seves pròpies accions» gràcies als seus guanys a «repartir més als seus empleats».

Protestes massives

El mandatari ha admès que tota aquesta polèmica li pot passar factura en els sondejos i que, al carrer, hi ha un «enuig legítim». Sobre el paper dels sindicats, que aquest dijous han convocat noves aturades per deixar clar la seva disconformitat amb la reforma, Macron ha lamentat que no hagin estat disposats a negociar algun tipus de mesura de compromís. Així mateix, i tot i que ha reconegut el dret dels sindicats a mobilitzar-se, també ha deixat clar que «no tolerarà cap excés».

D’aquesta manera, ha criticat els incidents violents registrats en les protestes de les últimes nits, especialment a París, i ha reclamat que els bloquejos no impedeixin portar a terme «una vida el més normal possible». «No podem acceptar ni els facciosos ni les faccions», ha sentenciat en relació amb les concentracions espontànies.

Sense «alternativa» política

Notícies relacionades

Sobre el futur de l’actual gabinet, encapçalat per la primera ministra Elisabeth Borne, Macron no ha deixat caure cap canvi en matèria de noms o mesures. De fet, ha remarcat que Borne ha assumit en primera persona la responsabilitat parlamentària que ha suposat tirar endavant una proposta que, com ha recordat, sí que va salvar amb una majoria el tràmit al Senat. «Ja ho va dir (Borne) al Parlament. Si hi ha una majoria alternativa, que s’expressa. Dilluns, va quedar clar que no hi havia majoria alternativa», ha afegit Macron.

Dimarts, el president ja havia deixat clar en una reunió a l’Elisi amb els partits que sustenten el Govern que no hi hauria canvis en el gabinet ni tampoc una potencial dissolució de l’Assemblea Nacional o un referèndum per prendre el pols a l’opinió ciutadana.