Guerra d’Ucraïna

Els EUA investiguen els vincles de Credit Suisse i d’UBS amb Rússia

Aquestes entitats van ajudar oligarques russos a evadir les sancions imposades després que Putin iniciés la invasió a Ucraïna

Els EUA investiguen els vincles de Credit Suisse i d’UBS amb Rússia
1
Es llegeix en minuts

El Departament de Justícia dels Estats Units investiga si empleats de Credit Suisse i d’UBS, entre altres entitats, van ajudar oligarques russos a evadir les sancions imposades després que Rússia envaís Ucraïna, segons ha publicat aquest divendres Bloomberg. Abans de l’esclat de la guerra, recorda el mateix mitjà, Credit Suisse era conegut pels seus vincles amb clients russos que el van fer administrar més de 60.000 milions de dòlars que li van reportar uns ingressos anuals d’entre 500 i 600 milions de dòlars.

Si bé al maig del 2022, quan en teoria va deixar de prestar serveis a aquest col·lectiu, tenia aproximadament 33.000 milions de dòlars, un 50% més que UBS, el banc que, amb el suport dels supervisors helvètics, integrarà Credit Suisse. L’any passat, explica Bloomberg, el Departament de Justícia dels Estats Units va posar en marxa un grup de treball per fer complir les sancions als oligarques a qui considera aliats polítics del president de Rússia, Vladímir Putin.

Notícies relacionades

Els Estats Units, igual que Europa, van procedir a confiscar una sèrie de béns propietat d’aquells milionaris, entre els quals hi havia iots, avions privats i propietats de luxe. Però, a més, el Departament de Justícia podria estar investigant la col·laboració de diferents banquers per evitar les sancions dels seus clients russos, un gest que podria enfrontar les entitats a greus sancions per haver violat les lleis dels Estats Units.

El 2014, BNP Paribas va acordar pagar gairebé 9.000 milions després de declarar-se culpable de processar transaccions per a entitats sudaneses, iranianes i cubanes sancionades pels Estats Units. El 2019, Standard Chartered Bank va acceptar que havia pagat més de 1.000 milions de dòlars per resoldre una investigació del Departament de Justícia en la qual un exempleat de l’entitat es va declarar culpable de conspirar per violar les sancions dels EUA.